„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Megzabolázná az EU a távközlési szolgáltatókat

1/07/2019 16:22

| Szerző: Klubrádió

Eddig is volt nagyjából egységes szabályozás, de a tagállamok gyakorlata eltért egymástól. Ideje rendet tenni a távközlési piacon.

2019. július 01. Vállalkozók Klubja (2019. július 01., hétfő 14:30)
19:58
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Egységes szabályok szerint kellene működniük a jövőben az elektronikus hírközlő szolgáltató cégeknek egész Európában. Ezek az óriásvállalatok eddig ki tudták használni azt, hogy az egyes tagországok más-más normát szabtak. Ahol kevesebb adót kellett fizetni, vagy kedvezőbben voltak az egyéb feltételek, ott telepedett meg a vállalat. Valahogy úgy, ahogyan az Uber működött, nem egészen a fehér zónában.

A távközlésben például az okozhat gondot, hogy a felhasználó nem viheti magával a telefonszámát, ha másik szolgáltatóhoz akar átmenni. Ezt a hagyományos telefoncégeknél megteheti. Vagy a rendőrség nem kaphat meg adatokat az ilyen nagy cégektől, ami megakaszthat, vagy meghiúsíthat egy nyomozást. Aztán a globális távközlési cégek csak egy-egy országban tartanak fenn irodát, a többi tagállamban élőknek gyakorlatilag elérhetetlenek.

Homoki Péter ügyvéd elmondta, hogy ezen a piacon a kétezres évek elején következett be egy robbanás, s bár azóta konszolidálódott a helyzet, mégis az a jelenlegi állapot, hogy a kisebb hazai cégeknek nem maradt hely. A nagyok olcsón tudnak szolgáltatni, a kisebbek legfeljebb közvetíteni tudnak.

Valamiféle egységesnek tűnő európai szabályozás eddig is volt, de a tagországok gyakorlata jelentősen eltért egymástól. Talán most sikerül némi rendet tenni, ami a fogyasztók érdekében igen fontos lenne.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vállalkozók klubja
2019.07.01. 14:30
Riporter: Kárpáti Iván