„Klubrádió
Esti gyors

Megy még a pávatánc?

15/03/2019 10:51

| Szerző: Klubrádió

Vérszegény volt Orbán bocsánatkérése, az Európai Néppárt tagpártjai azt válaszolták: nem a szavakon múlik.

2019. március 14. Esti gyors - részlet 19.03.14. Balázs Péter
05:17
00:00

Már válaszok is érkeztek Orbán Viktor levelére, amelyekben lényegében ez áll: nem a szavakon múlik. A magyar miniszterelnök az Európai Néppárt azon tagpártjainak küldött levelet, amelyek a Fidesz kizárását kérték, követelték. Orbán elnézést kért a „hasznos idióták” kifejezésért, de azt is jelezte, hogy fenntartja politikai álláspontját. Erre volt az a válasz, hogy nem a szavakon múlik, a tagpártok egy része az EU-ellenes politikát, a plakátkampányt kifogásolja.

Balázs Péter volt uniós biztos elmondta, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető mentőövet dobott Orbán Viktornak a három feltételével, de erre nem kapott megfelelő reakciót. A kormányfő következő lehetősége ma van, az ünnepi beszéddel. Március 15-én hagyományosan beszél a hazai politikáról, de a külföldi ellenségekről sem szokott elfeledkezni. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszél, aki ugyan nem néppárti, de Orbán szövetségese lehet, ha kiebrudalják a Fideszt.

A kérdés továbbra is az, hogy fel tudják-e vállalni tovább Orbánt a középjobb, konzervatív, polgári erők. Március 20-án valószínűleg meglesz a válasz, amikor a Fidesz tagságáról, annak felfüggesztéséről, vagy épp a párt kizárásáról dönthetnek.

Gergely Zsófia interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.