„Klubrádió
A lényeg

Megtiszteltetés - Harminc éve bontották le a vasfüggönyt

19/08/2019 12:24

| Szerző: Klubrádió

Európa alapját a független nemzetek adják, ezért Európa egysége soha sincs kész, azt újra és újra meg kell alkotni - mondta Orbán Viktor a vasfüggöny lebontásának évfordulóján.

 

Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a Páneurópai Piknik, azaz a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulójáról, amelyen a német kancellár is részt vett.

Megtiszteltetés, hogy hazánkba látogat ezen a napon Németország kancellárja – kezdte beszédét Orbán Viktor. Szerinte Merkel azzal is nagyrabecsülést vívott ki magának, hogy négy egymást követő választáson is nyert.Európa alapját a független nemzetek adják, ezért Európa egysége soha sincs kész, azt újra és újra meg kell alkotni – fogalmazott Orbán. Azt is mondta a magyar kormányfő, hogy a magunk fajta szabadságharcosok a kettészakítottság alatt is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Ma is ezen múlik minden: ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egysége megmarad, és Európa gazdag marad.

Angela Merkel úgy fogalmazott, a németek hálával gondolnak arra, hogy a magyarok támogatták a kelet-német embereket a menekülésben 30 évvel ezelőtt. Sopron, a Páneurópai Piknik megmutatja, hogy milyen fontos a szolidaritás, a béke. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire képes kompromisszumokat kötni vitás kérdésekben, és ez megköveteli azt is, hogy átugorjuk saját árnyékunkat.

A háború és szegénység sújtotta területekről nagy számban útnak induló menekültek arra emlékeztetnek, hogy milyen fontos harcolnunk a menekülést kiváltó okok ellen fogalmazott Merkel.

Forrás: 24.hu. Kiemelt kép: MTI/Szecsődi Balázs.