„Klubrádió
Reggeli gyors

Meglepő lázadás? Miért bukott el Várhelyi? – Nemzetközi lapszemle

15/11/2019 09:24

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Várhelyi Olivér első körben megbukott az EU-biztosi meghallgatáson. Vajon mi állhat emögött? Nyitó sortüzet indított Orbán 2022-re. Nemzetközi lapszemle.

2019. november 15. Reggeli gyors - részlet 19.11.15. Lapszemle/Kárpáti János
05:04
00:00
Tegnap az Európai Parlament külügyi bizottságában a különböző pártcsaládok képviselői – mint az a hírekből ismeretes - nem tudtak egyetértésre jutni Várhelyi Olivér magyar EU-biztosjelölt alkalmasságának a megítélésében. A londoni székhelyű Reuters hírügynökség szerint ez a fejlemény az Európai Unió növekvő politikai széttöredezettségét, a döntéshozatalhoz elengedhetetlen konszenzus- és kompromisszumteremtő képesség hiányát mutatja. Várhelyinek most hétfő délig írásban kell választ adnia számos kérdésre, és a válaszokat csütörtökre fogják kiértékelni. Több európai parlamenti képviselő amiatt aggódik, hogy a magyar jelölt nem eléggé független Orbán Viktortól, akit a magyarországi demokrácia aláásásával vádolnak.

A román és a francia biztosjelölt átment a tegnapi parlamenti vizsgán. Ha ez Várhelyinek is sikerül csütörtökre, akkor az EP plenáris ülése november 27-én egyben szavazhat az új összetételű Európai Bizottságról, és siker esetén az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye december elsejével munkához láthat. A Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása idézi Eric Mamernek, Ursula von der Leyen – már megválasztott – bizottsági elnök szóvivőjének a felettébb óvatos szavait, miszerint a tegnapi meghallgatások után „létezik egy bizonyos érzés, hogy a dolgok kezdenek formálódni, mindenben tekintettel az intézményi folyamatokra.”

Várhelyi megerősítésének a megakasztását a Politico meglepő lázadásnak nevezi a balközép irányzatú szociáldemokrata és az Újítsuk meg Európát elnevezésű liberális frakció képviselői részéről, akik csatlakoztak a magyar jelöltnek szánt szomszédságpolitikai és EU-bővítési tárca ellen eleve tiltakozó zöldek, valamint a radikális baloldal képviselőihez. Parlamenti tisztségviselők azonban azt mondják, hogy még mindig arra számítanak, el fogják fogadni Várhelyit, miután megválaszolja a pótkérdéseket – írja az amerikai portál. A beszámoló szerint ezek a parlamenti tisztségviselők azzal érvelnek, hogy Várhelyi visszautasítása mellett sokkal több nem szól, mint az a tény, hogy ő a magyar jelölt. Orbánhoz hűségesnek tartják ugyan, de bárkit jelölnének helyette, az illető szintén Orbántól jönne – vagyis Várhelyi elutasítása nem nagyon szolgálna más célt, mint az Európai Bizottság beiktatásának további halogatását.  

A Politico szerint számos EP-képviselő belefáradt már a jelölési folyamatba, és mielőbb azt szeretné látni, hogy végre működik a brüsszeli bizottság. Másfelől viszont ugyanezek a képviselők azt is mondják: tekintettel arra, hogy Magyarországgal szemben a hetes cikk szerinti fegyelmi eljárás folyik az uniós alapelvek megsértése miatt, nem lehet csak úgy egyszerűen átengedni Orbán jelöltjét. Christian Ehler német néppárti EP-képviselő úgy nyilatkozott a Politicónak: szerinte a más frakciókban ülő kollégái politikai üzenetet kívántak közölni, amikor további kérdéseket fogalmaztak meg Várhelyinek, de vélhetőleg nem akarják majd leszavazni az egész Európai Bizottságot.

Várhelyi Olivér bizottsági meghallgatása
 
Várhelyi Olivér bizottsági meghallgatása
 
A kép forrása: Flickr
Fotó: Gabor KOVACS
 

A Bloomberg amerikai hírügynökség beszámol arról, hogy a magyar kormány – egy hónappal a számára fájdalmas választási vereség, Budapest elvesztése után – olyan indítványt tett közzé, amely korlátozná az új főpolgármester jogkörét a főváros költségvetését illetően. A törvényjavaslat a Bloomberg megfogalmazása szerint a nyitó sortűz az Orbán és ellenfelei közötti hatalmi harcban, ami a 2022-es parlamenti választásokig tarthat. Az egyesült ellenzék az önkormányzati választáson az öt legnagyobb magyar város közül négy fölött megszerezte az ellenőrzést, ami az elmúlt bő egy évtizedet tekintve a legsúlyosabb választási kudarc a sajátos stílusú illiberális vezető számára – írja a hírügynökség. Az ismertetés szerint a törvényjavaslat arra kényszerítené a fővárost, hogy az iparűzési adó formájában évente beszedett, mintegy félmilliárd dollárnak megfelelő összeget – Budapest legnagyobb tételű bevételi forrását – elsősorban a tömegközlekedésre fordítsák. Tekintettel arra, hogy a közlekedési rendszer alulfinanszírozott, és az előző, Orbán által támogatott főpolgármester idején is rá volt utalva a központi kormányzat pénzügyi támogatására, a tervezett intézkedés azzal fenyeget, hogy kevesebb forrás jut majd egyéb kiadásokra, például szociális szolgáltatásokra. 

 
A kép forrása: Flickr
 

A Bloomberg cikke ismerteti az ezzel kapcsolatban több oldalról elhangzott, eltérő kijelentéseket, és emlékeztet arra: Orbán Viktor példátlan hatalomközpontosítást hajtott végre 2010-es kormányra kerülése után, beleértve az önkormányzatok jogkörének és költségvetésének a megnyirbálását. Az Európai Unióban jelenleg eljárás folyik a magyarországi jogállamiság eróziója miatt.

Címlapi kép: Flickr

Kárpáti János nemzetközi lapszemlét a fenti lejátszás gomb megnyomásával hallgathatja meg.