„Klubrádió
Esti gyors

Megfúrnák a civilek a ferencvárosi atlétikai stadiont

21/07/2020 14:28

| Szerző: Klubrádió

Még nem késő lépni a Ferencvárosba tervezett atlétikai stadion építésének leállításáért – véli az ügyben fellépő helyi lakosokat képviselő csoport szervezője, Borbás Gabriella. A stadion helyére parkot szeretnének, a 200 milliárdos összegből pedig inkább a járvány károsultjait támogassa a kormány.

2020. július 21. Reggeli gyors / részlet, Borbás Gabriella (20.07.21.)
06:23
00:00

A választási kampányban Karácsony Gergely (később megválasztott főpolgármester) és IX. kerületben győztes Baranyi Krisztina is az újabb, ezúttal atlétikai stadion ellen volt, aztán viszont hamar megegyeztek, hogy kapjon cserébe például egészségügyi fejlesztéseket a város. 

Az ügyben fellépő ferencvárosi lakosokat képviselő csoport  szervezője, Borbás Gabriella elmondta: a járvány miatt gondolják, hogy mégse kellene végrehajtani ezt a rossz megállapodást. A kormánynak címzett petíciót indítottak május elején – amelyet eddig 22 ezer ember írt alá –, hogy park létesüljön a stadion helyett a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre lévő 15 hektáros területen. Ez azért is lenne jó, mert a 200 milliárd forintos költség nagy részét lehetne a koronavírus miatt munkájukat elvesztett emberek segítésére költeni.

Borbás Gabriella jelezte: az építkezés még nem kezdődött el, csak az építtető kiválasztása. Jelenleg tereprendezés, „rozsdátlanítás” tart, ami jó dolog. Ez hónapokon belül, a tervek szerint novemberre lesz kész, és akkor üresen áll majd a terület. Onnantól kezdve lehetne közpark is, és többször hangsúlyozta: nem egy már folyamatban lévő építkezés ellen tiltakoznak, ahogy azt is: ez a terület nem lenne az enyészeté, ha parkosítanák.

Bár a kormány és az ellenzéki fővárosi, valamint kerületi vezetés megegyezett a stadionról, áprilisban Momentum és Hadházy Ákos független képviselő kiállt ellene, ellenzéki képviselők is nyílt levélben fordultak Baranyi Krisztinához, hogy nem akarják, így a civil aktivista szerint ez a megegyezés repedezik. Várja, hogy ellenzéki pártok is csatlakozzanak akciójukhoz.

Borbás Gabriella beszélt arról is, hogy a stadion pályázata rekreációs funkciókat sorol fel 13 ezer négyzetméteren, ami az összes terület 8 százaléka, nem tudják, mi történik a maradék 92-vel, ezért kértek közmeghallgatást. Összegyűjtötték a szükséges aláírást, erre jövő csütörtökön kerül sor. Azt akarják megtudni, pontosan mekkora lenne a stadion, milyen magas, milyen alapterületű, mekkora kiszolgáló létesítmények, utak, parkolók épülnek hozzá, és így mennyi zöldfelület marad egyáltalán. Hogy vélhetően nem sok, arra az Átlátszó cikkét hozta példának: eszerint csak akkor marad 30 százaléknyi zöldfelület, ha a pálya gyepét is beleszámolják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: a Budapesti Atlétikai Stadion látványterve, forrás: építészfórum.hu

Esti gyors
2020. július 20., hétfő 18:00
Műsorvezető: Dési János