„Klubrádió
Esti gyors

Megérett a helyzet a változásra: románok is támogatták Marosvásárhely új, magyar polgármesterét

28/09/2020 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Annyira megérett a helyzet a változásra, hogy már sikerült meggyőzni a román közösséget is: egy magyar polgármester nem jelent veszélyt  – mondta Soós Zoltán, Marosvásárhely frissen megválasztott polgármestere. Húsz évig román polgármester volt, és „az egyik legkorruptabb várossá változtatták” Marosvásárhelyt, ezen kellett változtatni – tette hozzá.

2020. szeptember 28. Esti gyors / részlet, Soós Zoltán (20.09.28.)
09:37
00:00

A mintegy 43 százalékban magyarok lakta és a legnagyobb erdélyi magyar közösségnek otthont adó Marosvásárhelyt 2000 óta Dorin Florea román polgármester vezette, aki sorozatban ötször nyert mandátumot. Az ő utóda lesz Soós Zoltán, aki tehát 20 év után tudott magyarként győzni a székelyföldi nagyvárosban.

Az Esti gyorsban elmondta, nagyon fontos volt a csaknem egy éven át tartó kampány. Négy éve is megpróbálták, közel jártak a sikerhez, de „sajnos akkor nem engedték, hogy győzelemre jusson a munkájuk”. Most rákészültek, nagyon sok támogatással elérték, hogy sikerült két nyelven (magyarul és románul) kampányolni.

Soós Zoltán hangsúlyozta: annyira megérett a helyzet a változásra, hogy már sikerült meggyőzni a román közösséget is: egy magyar polgármester nem jelent veszélyt. Húsz évig román polgármester volt, és „az egyik legkorruptabb romániai várossá változott” Marosvásárhely, ezt kellett felszámolni, ennek a változásnak az igényét ismerte fel nemcsak a magyar közösség, hanem román közösség egy része is csatlakozott, ez magyarázza, hogy a választók több mint fele az új időszámításra szavazott.

Egyértelmű, hogy olyan vezetés kell, amely párbeszédet folytat a polgárokkal, közösen keres megoldást velük a város problémáira, és irányt is tud mutatni, felismerve a város lehetőségeit. A programjának része, hogy rövid távon lehet építeni a turizmusra, a nagyon rangos orvos-, gyógyszerészképzésre, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem révén a mérnöki képzésre is. A város ügyintézése rengeteget változik majd, eddig a városvezetés elzárkózott a polgároktól, saját vagy baráti cégek érdekeit nézték. Megkeseredett a hangulat, ezen kell változtatni. Valamint vissza kell adni a fiataloknak a reményt, hogy hazatérhessenek, munkalehetőségeket kell biztosítani. Erre kialakult az elmúlt egy évben egy 50-60 fős csapat, szakértők és rengeteg önkéntes, velük együttműködve tervezi folyatni a munkát az erdélyi magyar politikus.

Közölte: az RMDSZ-ben a vezető funkciókról lemondott, de maradt tag. Az RMDSZ egyébként fő támogatója volt a kampányának, de felismerték a pártok, hogy Marosvásárhely esetében nem a politikai nézeteket fontos előtérbe helyezni, hanem a város fejlesztését, hiszen mégiscsak Erdély legjelentősebb magyar lakosságú városáról van szó. Így sikerült egységet elérni az Erdélyi Magyar Szövetség és a Pro Europa roma párttal is. Az is kulcsa volt a sikernek, hogy nem a belső vitákra koncentráltak. 

Soós Zoltán eredeti szakmája szerint régész-történész, jelenleg is a Maros megyei múzeum igazgatója. Erről elmondta: a múzeum jelentős örökségre visel gondot, ezek közül a legkiemelkedőbb a Kultúrpalota, a magyar szecesszió egyik legjelentősebb alkotása. A legnagyobb szecessziós örökséggel rendelkező város Marosvásárhely, több mint 50 épülettel. De a város egyetlen kulturális intézményt se tart fent, minden a megyei tanácsé vagy országos. Azt szeretnék, ha a város a következő években támogatná a kortárs művészetet, mert jelenleg erre nincs példa, az a cél, hogy maradjanak ott a fiatal művészek, pezsgő kulturális élet alakuljon ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: a Kultúrpalota Marosvásárhelyen (Rsocol/Wikimedia Commons)

Esti gyors
2020. szeptember 28., hétfő 18:45
Műsorvezető: Dési János