„Klubrádió
Dobszerda

Megcsömörlött a hatalmasoktól, egészen más érdekelte

14/03/2019 08:50

| Szerző: Klubrádió

Magyarság, szülőföld, cigányzene, forradalom – mit jelentettek ezek Liszt számára? Pontos válaszok a Dobszerdában, amelynek vendége, Hamburger Klára zenetörténész volt.  A műsor arra a furcsa kérdésre is reagált, hogy kit mi köt a hazájához.

 
Liszt Ferenc 1860-ban Forrás: Wikipédia
 

2019. március 13. Dobszerda (2019. március 13., szerda 20:00)
43:19
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia
A kiváló zenetörténész, Szabolcsi Bence szerint Liszt Ferenc őrizte meg egész generációjából a legmélyebben 1848-élményét, tehát a forradalmiságot.

A szintén zenész Kocsis Zoltán szerint a XIX. századi romantika nagy alakja annyira megcsömörlött attól, hogy császárokkal, királyokkal parolázik, hogy a végén ezek a fajta élmények már egyáltalán nem érdekelték. Őt mindenekelőtt a zene és a zene jövője foglalkoztatta.

Azokra a kérdésekre, hogy Liszt miként kötődött Wagnerhez, mit gondolt a cigányzenéről, miféle kapcsolat fűzte Magyarországhoz, és egyúttal mennyire volt fontos számára a magyarsága, szülőhazájához fűződő viszonya, pontos válaszai vannak Hamburger Klára, zenetörténésznek, az MTA doktorának, aki – részben a szabadságharc évfordulója okán –a Dobszerda vendége volt. A műsor amúgy arra a furcsa, nemtelen vitára is reagált, hogy kit mi köt a hazájához.

 
Hanburger Klára
zenetudós, Liszt-kutató Fotó: Klubrádió
 

 

Dobszerda
2019. március 13., szerda 20.00h
műsorvezető: Váradi Júlia