„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Megállás, vagy kiállás?

23/05/2019 12:52

| Szerző: Klubrádió

A szabály nem tiltja, de forgalmi okból a különösen veszélyes helyeken is meg szabad állni. Itt lép be a közlekedési morál és az előrelátás.

2019. május 22. Élőben a városból - részlet 19.05.23. Pető Attila
02:42
00:00

Komoly vitát váltott ki közlekedési műsorunkban, hogy azon a sárga csíkokkal jelzett részen, amelyet általában útkereszteződésben jelölnek ki, meg szabad-e állni. Hiszen a különösen veszélyes helyre figyelmeztető útburkolati jellel arra próbálják rávenni az autósokat, hogy ne ragadjanak bent egy kereszteződésben. Pető Attila, műsorunk állandó szakértője azt mondta, hogy igen, amivel hallgatónk szerint tovább rontotta volna az egyébként is elég rossz közlekedési morált.

A kreszprofesszor a következő példával igyekezett megvilágítani a helyzetet. A KRESZ ugye előírja, hogy gyalogátkelő hely előtt 5 méterrel nem szabad megállni. Ezt valószínűleg senki sem értelmezi úgy, hogy ha jön egy gyalogos, akkor az autós 5 méterre álljon meg a zebrától. Különbséget kell tenni megállás és a forgalmi okból történő megállás között.

Pető Attila szerint nem igazán szerencsés a KRESZ-ben a megállás szó használata, inkább a „kiállás” felel meg a valóságnak, hisz például, ha az utasunk kiszáll, akkor kiállunk a forgalomból. A megállást arra kellene alkalmazni, ha részt veszünk a forgalomban, de épp megáll a kocsisor. Forgalmi okból tehát a sárga csíkokkal jelölt területen is meg szabad állni. Persze nem árt az előrelátás, a kereszteződésbe akkor érdemes behajtani, ha azt láthatóan el is tudjuk hagyni.

S ha már megállás: azt mindenképpen érdemes betartani, hogy vasúti átjáróban semmiképp ne álljunk meg.

Fábián László interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.