„Klubrádió
Vény nélkül

Még mindig sok a tévhit a HPV körül

10/06/2019 17:14

| Szerző: Klubrádió

Tévhit, hogy a HPV csak a nőket érinti, és hogy az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben véd. A HPV-t gyakran a méhnyakrákkal azonosítják, pedig más daganatok kialakulásában is szerepe van. A szakemberek szerint minél több fiatalnak és minél hamarabb meg kell kapnia a védőoltást.

2019. június 07. Vény nélkül (2019. június 7., péntek 14:00)
19:43
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
2014 óta a rákmegelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei térítésmentesen igényelhetik a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, tavaly szeptember óta pedig a jelenleg elérhető legtöbb vírustörzset kivédő, kilenckomponensű oltást kaphatják meg. Jelenleg 80% körüli az átoltottság az iskolai programban résztvevők között, ezzel együtt viszont még mindig rengeteg tévhit kapcsolódik a HPV okozta megbetegedésekhez. Ilyen tévhit például, hogy a HPV kizárólag a nőket érinti, és hogy az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben véd. A HPV elsősorban szexuális úton terjed, a nemi érintkezés bármely formájában megfertőződhetünk, de fertőzéshez vezethet akár egy aprócska hámsérülés is a bőr felületén. Nem ritka, hogy a családban használt közös borotvakészlet áll a HPV terjedése mögött. A HPV-t gyakran a méhnyakrákkal azonosítják, pedig a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző, a végbélnyílás körüli és a szájüregi daganatok kialakulásában is szerepet játszik.

A 2019/2020-as tanév HPV védőoltási kampány keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a daganatos megbetegedéseken kívül ez a fertőzés a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is felelős, amelyek kezelése meglehetősen hosszú és macerás feladat.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos elmondta, hogy ezek és a daganatok kivédésre úgy van lehetőség, hogy a fiatalok még a szexuálisan aktív időszak megkezdése előtt megkapják a HPV elleni védőoltást, így mire a szoros testi kontaktusra sor kerül, már védettek lesznek a fertőzéssel szemben.

Az átoltottság fontosságát és eredményességét Dr. Szőnyi György az ausztrál példán keresztül ismertette. Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni iskolai oltási program keretében a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben 14-26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. Több mint 10 év alatt a legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 92%-kal csökkent az oltott lányok körében.

Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének alelnöke szerint a gyermekorvosokhoz speciális, bizalmi kapcsolat fűzi a szülőket és a gyerekeket. A sokéves együttműködés miatt őszintébben, szívesebben kérdeznek a gyermekorvostól, őt is sokszor keresték fel, hogy kikérjék a tanácsát a HPV-védőoltással kapcsolatban. Bár fiúkból nem sokat oltott be eddig, bízik benne, hogy ez a jövőben megváltozik, és hogy a 80%-os átoltottság tovább növelhető 85-90%-ra is.

Tapasztalata szerint a megfelelő tájékoztatás a kulcs, aminek birtokában szívesen adatják be a szülők a gyerekeknek az védőoltást. Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke is ezért küzd már 6 éve az alapítványával. Civilként a leghatékonyabban úgy tudják végezni a munkájukat, ha a páciensek minden olyan kérdését megválaszolják, amelyet például idő hiányában nem tettek fel az orvosuknak, illetve ha a betegek már eleve felkészülten, előzetes tudással érkeznek a szakrendelésre. Felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek joga van másodvéleményhez, merjünk másik orvoshoz is elmenni tanácsért, és minden esetben kérjük be a leleteinket.

A HPV-vel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.hpvdoktor.hu oldalon. Az adást meghallhatják a fenti lejátszóra kattintva!

(Címlapi kép: illusztráció, flickr.com)

Vény nélkül
2019. június 7., péntek 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória