„Klubrádió
Reggeli gyors

Még mindig nincs meg a pénz a Lánchídra

27/07/2020 12:52

| Szerző: Klubrádió

Feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárást írhat ki a főváros a híd felújítására, ezt meg is teszi. Jövő tavasszal elkezdődhet és 2023-ban be is fejeződhet a rekonstrukció.

2020. július 27. Reggeli gyors - részlet 20.07.27. Draskovics Tibor
08:15
00:00

Biztonságos lesz a Lánchíd - ezt ígéri Draskovics Tibor, a BKK igazgatósának elnöke. Egyelőre feltételes közbeszerzési eljárást tudnak kiírni, mert a kormány 6 milliárdos hozzájárulásáról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, vagyis nincs meg a felújításhoz szükséges pénz. Ezen kívül tárgyalásos lesz a közbeszerzés. Ez külföldön is szokás, mert egyrészt így lehet olcsóbb árat elérni, másrészt a munka műszaki tartalmán változtatni. Draskovics Tibor erre azt a példát hozta, hogy egy kandeláber cseréje körülbelül annyiba kerül, mint egy értékes budapesti ingatlan, szóval érdemes azon elgondolkodni, hogy cserélni kell, vagy felújítani.

A Lánchíd

A biztonság nem lehet alku tárgya, a felújítható elemeket felújítják, ami pedig rosszabb állapotban van, az cserélik. Például az egész pályalemez cserére szorul. Újjáépítik a járdákat, felújítják a korlátokat, restaurálják a kőoroszlánokat és más díszítő elemeket. Megtisztítják a híd közelében a Duna medrét is, de a Váralagút és a villamospálya rekonstrukciója már nem fér bele a költségvetésbe.

Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja vitatkozik az elnökkel a felújításról, véleménye szerint „semmiféle műemléki butítás, vagy gagyisítás nem megengedhető”. Szerinte a Lánchídnak az eredeti pompájában kell majd megjelennie. Draskovics Tibor erre úgy reagált a Reggeli gyorsban, hogy nehéz meghatározni, mi az eredeti állapot. A legtöbb szakember az 1915-ös állapotot tartja elérendő és elérhető célnak. Minden eredeti részletet nem tudnak visszaállítani, az esztétikailag legjobb megoldást igyekeznek elérni a tárgyalások során.

Az elnök korábban arról is beszélt, hogy a felújítás megkezdéséig, a várható 18 hónapos lezárásig is ügyelnek a közlekedés biztonságára, a Budapest Közút munkatársai naponta ellenőrzik a Lánchidat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.07.27. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor