„Klubrádió
Ingatlanpiac

Még mindig drágulnak a balatoni ingatlanok

14/07/2020 17:13

| Szerző: Klubrádió

Eddig a főváros bizonyos részei voltak a legdrágábbak, az új lakások négyzetméterára egymillió forint körül járt. A Balaton most beelőzött.

2020. július 14. Ingatlanpiac - részlet 20.07.14. Balla Ákos
21:13
00:00

Nem csökken az ingatlanvásárlási kedv a tó környékén, az új lakások négyzetméterenkénti ára egymillió forint is lehet. Az idei január, február erős volt, a járvány utána fékezte egy kicsit a forgalmat, de a piac előbb tért magához, mint bárhol az országban.

 

Több sajátossága is van a balatoni ingatlanforgalomnak. Az egyik, hogy ott lehet hinni a hirdetési áraknak, tehát a meghirdetett összegből csak keveset lehet alkudni, ha lehet egyáltalán. A budapesti piacra ez egyáltalán nem jellemző, az itt közölt árak inkább csak álmok – mondja el tapasztalatait Balla Ákos, a nevét viselő ingatlaniroda-hálózat tulajdonosa. A másik, hogy persze a vízparti ingatlanok a legértékesebbek, de miután azok száma véges, érdemes a kicsit távolabbi házakban, lakásokban is gondolkodni.

Egyébként ma már nem az a jellemző, hogy a Balatonnál nyaralókat keresnek. Valódi, egész évben lakható házakat vesznek. Ezt a tendenciát erősítette a járvány is, amelyet azért könnyebb átvészelni ott, mint egy fővárosi társasházban. Az új lakások építésében bizonyos megtorpanás várható, de a felújítások már olyan jó minőségben készülnek, hogy az újszerű ingatlanok forgalma megélénkült.

Fontos tényező még, hogy a balatoni ingatlanokhoz érzelmileg is kötődik a tulajdonosok nagy része. Aki most szeretne ott vásárolni, annak érdemes alaposan szétnéznie. A piac eléggé kiegyenlített, a tónál a legrosszabb szituációban is van kereslet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Ingatlanpiac
2020.07.14. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta