„Klubrádió
Hetes Stúdió

Még 2030-ig sem látunk előre

20/09/2020 21:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Túlteng a pártpolitika, de senki sem mutat fel egy világos jövőképet. Magyarország vezetői a reformkor óta nem fejlesztik és nem használják fel az emberi erőforrást kellőképpen.

2020. szeptember 19. Hetes stúdió - részlet 20.09.19. Filippov Gábor
13:12
00:00

A sikeres, gazdag országok azért lettek azok, mert a humán tőkére koncentráltak. Az oktatásra, az egészségügyre. Lásd Finnország, Svédország, Lettország, távolabb Szingapúr. Nem kétséges, hogy a meglévő adottságokból kell kiindulni, de a mozgástér sokkal szélesebb, mint az első pillanatra látszik. Politikai egyetértésre, társadalmi együttműködésre van szükség a sikerhez. Nagyjából ennyi a recept – derül ki az Egyensúly Intézet tanulmányából, amelynek címe Magyarország 2030.

Az egyik szerkesztő, Filippov Gábor kutatási igazgató azt hangsúlyozta a Hetes stúdióban, hogy nincs végzet egy ország számára. Magyarország adottságai nem rosszak, hanem kimondottan jók, de a humán tőke fejlesztése, kihasználtsága a régiós átlag alján van. Nem mellesleg, a reformkor óta. Pedig az irigyelt államok azért lettek gazdagok, mert az emberi erőforrással törődtek, mint amilyen az oktatás, az egészségügy. A világban tapasztalható munkaerőpiaci változásoknak másképp nem lehet megfelelni. Ki gondolta volna például Észtországról, hogy informatikai hatalom lesz? Ám azzá lett. Finnország az oktatás fejlesztésével gyújtotta be a rakétákat, és lehetne sorolni a hasonló példákat.

Egy közös vonása minden sikertörténetnek van: politikai, sőt nemzeti konszenzus. Magyarországon tombol a pártpolitika, de egyetlen pártnak sincs víziója a hosszú távú jövőről. Itt az értékes tudástőke, de a közbeszédben ennek nyoma sincs.

Az Egyensúly Intézet munkatársai szándékosan maradtak eddig háttérben, hogy másfél évig nyugodtan dolgozhassanak. Nem a pártok között szeretnének párbeszédet indítani a tanulmányukkal, sokkal inkább a társadalomban. A szerkesztőtárs, Balázs Zoltán véleménye szerint:

„Olyan ország lenne jobb, amelyben a jelenleginél sokkal több ember érzi úgy, hogy van értelme itt élni. Ahol meg tud szerezni képességeket, azokkal tud élni, így a saját jövőjét is hosszabb távra tervezheti. Az lenne a jó, ha 2030-ban az ország többsége azon gondolkodna, milyen jó lesz itt 2050-ben.”

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Egyensúly Intézet.

Hetes stúdió
2020.09.19. 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály