„Klubrádió
Megbeszéljük...

Medián: Gyurcsány hátrébb lépett, nagyot erősödött a DK

27/05/2019 17:44

| Szerző: Klubrádió

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató ügyvezetője szerint két tényezőnek volt nagy szerepe abban, hogy megerősödött a Demokratikus Koalíció (DK) a vasárnapi európai parlamenti választáson: Gyurcsány Ferenc pártelnök önmérsékletének és a meglepően jó közösségi médiás mozgósításnak.

2019. május 27. Megbeszéljük / részlet, Hann Endre (19.05.27.)
11:34
00:00
Másképp viselkednek az emberek, máshogy viszonyulnak egy európai parlamenti, mint egy országgyűlési választáshoz - mondta Hann Endre, akit arról is kérdeztünk, miért lehetett nagy eltérés a várakozások és az eredmények között.

A szociálpszicholóus azt mondta: korábbi EP-választásoknál is nagy eltérések voltak, kevésbé szilárd az emberek meggyőződése, sokan pedig tét nélkülinek tartják ezeket a voksolásokat, így jóval szívesebben adnak esélyt olyan pártnak, amelyre országgyűlésin nem szavaznának.

Hozzáfűzte: nagyon sok szavazó az utolsó napokban, órákban döntött, nem volt határozott preferenciája. Ezt erősíti az is, hogy Budapesten megnőtt a részvétel az utolsó órákban. Úgy fogalmazott: tömeges probléma volt, hogy szerették volna újra bejuttatni Jávor Benedeket, a Párbeszéd leköszönő EP-képviselőjét, de nem szerettek volna az MSZP-re szavazni, amelynek a listáján szerepelt a zöldpárti politikus, és amely hátrasorolta őt a negyedik helyre.

EP-választás - A DK eredményváró rendezvénye
 
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b2) és Rónai Sándor (j4) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)
 


Hann Endre szerint jelentős volt a mozgósítás, és ez nem csak a Fideszt erősítette, a DK és a Momentum is profitált belőle. Utóbbi két párt a közösségi médiában elég jól szerepelt, ami a DK-nál meglepő, hiszen ők hagyományosan viszonylag idős közönséget tudtak megszólítani. Viszont ez a szavazatmennyiség azt mutatja, hogy tudtak fiatalítani.

Úgy vélte: a DK-nál nagy szerepe volt ebben a sikerben annak az önmérsékletnek is, amelyet Gyurcsány Ferenc tanúsított azzal, hogy háttérbe vonult, mivel a Gyurcsányt nagyon nehezen „lenyelő” közönség elfogadta Dobrev Klárát, a párt EP-listavezetőjét, a volt miniszterelnök feleségét. Hann Endre szerint ha Gyurcsány Ferenc képes lesz szerénységgel és visszafogottsággal tovább politizálni, tartós lehet a DK előretörése.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 27., hétfő, 16.10
Műsorvezető: Pikó András