„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Medián: Egyre inkább elveszíti a fiatalokat a Fidesz

21/01/2021 15:32

| Szerző: Klubrádió/szg

A 30 évesnél fiatalabbak 22 százaléka szavazna a Fideszre (míg a 30-nál idősebbeknél pont kétszeres, 44 százalék ez az arány). Ráadásul a diplomás fiatalok között már 55 százalék ellenzéki – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezetője. A Jobbik és a Momentum megelőzte, a Kutyapárt beérte a Fideszt ebben a korcsoportban. Szerinte a kormánypárt egyre jobban elmozdul az úgynevezett keresztény-nemzeti, a két világháború közötti szellemiséget felidéző irányba, és ezzel szinte biztosan elveszíti a fiatalokat.

2021. január 21. Reggeli személy / részlet, Hann Endre (21.01.21.)
21:44
00:00

Hann Endre, a Medián ügyvezetője érkezett a Reggeli személlyel, és arról kérdeztük: mennyire politizálnak a fiatalok, és mennyire szimpatizálnak a Fidesszel.

Azzal kezdte: nem egyértelmű, mit értünk politizálás alatt. Vegyük például a sokat emlegetett SZFE diákságát, amely arca lett ennek a korosztálynak, láthatóvá vált – ha nem is az egész társadalom számára, mert az állami média nagy teret nem szentelt nekik, inkább csak a gyalázásuknak. Ezek a fiatalok kreatív és határozott módon kiállnak az érdekeikért, ami politika, politizálás – hangsúlyozta Hann Endre. Amiatt bonyolultabb a helyzet, hogy ők kijelentik, nem politizálnak, a színház nem a politika terepe, de ezzel csak a pártpolitikától határolódnak el.

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
 Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője előadást tart. Fotó: MTI/Beliczay László
 

A Magyar Nemzetben a nézőpontos Nagy Dániel értékelte a Medián felmérését. A cég közvélemény-kutatási igazgatója azt közölte: adataik alapján a 18–24 évesek közel fele, vagyis 46 százalék gazdaságilag aktív, körükben pedig éppen hogy nagyobb a kormánypártok támogatottsága, mint a nem aktív 18–24 évesek körében. Nincs arról szó szerinte, amit a Medián felvetett, hogy a 25 éven aluliak szja-mentessége a Fidesz fogyó népszerűségére adott reakció lenne (tehát a kormány ezen lépése szavazatvásárlási célból történt volna), mivel a kedvezményezett csoport már így is inkább szimpatizál a kormánypártokkal, mint a gazdaságilag nem aktív fiatalok.

Hann Endre úgy reagált: a Nézőpont és Nagy Dániel viszonylag nehezen emészti meg, hogy a 2019-es önkormányzati választáson, amely ki volt élezve a felmérések szempontjából Budapestre, eléggé mellélőttek. Azt mondta, nem szereti a címkézést, de mégis vannak a kormányhoz közelebb álló intézetek, ez élesen kialakult az elmúlt évtizedben. És ők megcímkézik a Mediánt „baloldali” közvélemény-kutatónak, ami semmi joguk nincsen. A Medián függetlennek definiálja magát, és ahhoz senkinek semmi köze, hogy a munkatársai éppen bal- vagy jobboldali, liberális vagy konzervatív értékrendűek-e.

De a témánál maradva: ha megnézzük a 30 évesnél fiatalabb korosztályt, a Medián azt állapította meg, hogy 22 százalékuk mondja, hogy a Fideszre szavazna (míg az idősebbek között ez a kétszerese, 44 százalék). Ezen belül az iskolázottság szerint már különbségek vannak, a legfeljebb 8 általánost végzetteknél fordított a helyzet, körükben a Fidesz 43-21-re vezet. Ha az értelmiségi fiatalokról beszélünk, egészen drámai módon megváltozik a kép, a 30 éven aluli diplomásoknál 55 százalék ellenzéki és 16 fideszes. Nem áll távol a valóságtól, amit Nagy Dániel mond, mert a Fidesznek legfontosabb alcsoport megvan, és a kormánypárt célja a meglévő szavazótábor egyben tartása. A Fidesz a társadalom több csoportját leírja, nem számít rá, ez egyre inkább igaz az értelmiségre és a fiatalokra is, kivéve az említett csoportot.

Kitért arra is, amit Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő mondott nemrég egy tévéműsorban, hogy 40 százalék a kormánypártok támogatottsága összességében, ez Hann Endre szerint teljes képtelenség. Ha lenne ilyen felmérés, azt biztos közzétették volna. Ugyanis majdnem eltűntek az elmúlt hónapokban a kormányközelinek nevezett intézetek felmérései; ugyanakkor nem csak belső használatra dolgoznak, mert egy-kettő azért felbukkan. Talán nincs sok, mert ők se mérnek nagyon kedvező számokat a Fidesznek. 

Nagyon sokáig fenn tudta tartani a Fidesz a fiatalos arculatát, ez még a ’10-es évek elején is sikerült. Korábban is kimutatták, hogy a fiatalok már nem annyira szeretik a Fideszt, mint az idősebbek, de még mindig a legnépszerűbb volt köztük is, mostanra viszont ez eltűnt. A Medián adatai szerint a sorrend a 30 évesnél fiatalabbak körében a következő: Jobbik 19 százalék, Momentum 15, Fidesz 13, Magyar Kétfarkú Kutya Párt 13, LMP 3, MSZP 2, DK 2, Mi Hazánk 2, Munkáspárt 1, egyéb párt 1, nem tudja, nem válaszol 29 százalék.

A Fidesz egyre jobban elmozdul az úgynevezett keresztény-nemzeti, a két világháború közötti hangulatot felidéző irányba, és ezzel valószínűleg kénytelen lemondani a fiatalokról. Az egész társadalmat kereszténynek minősítik, és természetesen a zsidó-keresztény kultúra több évszázadra visszamenően meghatározó, de jelenleg csak az ország kisebbsége tartja magát hívőnek. Egyáltalán nem jár, vagy csak nagyobb ünnepek, családi események alkalmával megy templomba 73 százalék. Persze ez az arány kisebb a 60 év fölöttieknél, ott 60 százalék, tehát 40 százalék többé-kevésbé gyakran elmegy. Viszont a 30 évnél fiatalabbak 85 százaléka soha nem vagy nagyon ritkán jár templomba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.21. 9:10
Riporter: Para Kovács Imre