„Klubrádió
Reggeli gyors

Maszk nélkül nem szabad utazni

16/09/2020 12:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Buszon, vonaton is maszkot kell viselniük az utasoknak, különben leszállítják őket. No de ki, és hogyan?

2020. szeptember 16. Reggeli gyors - részlet 20.09.16. Meleg János
06:58
00:00

A Volánbusz járatain viszonylag egyszerűbb a helyzet, a sofőr nem engedi felszállni azt, aki maszkkal, kendővel nem takarja el az orrát és a száját. Utazás közben a jegy-, illetve bérletellenőrök figyelnek az előírás betartására, aki nem hajlandó maszkot viselni, azt leszállítják a buszról a legközelebbi lakott területen, tehát nem az országúton, valahol a semmi közepén.

Vonatokon, főleg az Intercity szerelvényeken már bonyolultabb a szituáció, hisz az IC-k legfeljebb egy-két helyen állnak meg, mielőtt elérnék a végállomást. A jegyvizsgálóknak van épp elég dolguk, eddig is érte őket sok atrocitás. Nemrég például a lajosmizsei vonalon papírvágó késsel szurkáltak meg egy jegyvizsgáló fiatal nőt. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke elmondta a Reggeli gyorsban, hogy a MÁV-START hibázott ebben az esetben, hisz a saját belső szabályzatuk kimondja, hogy éjszak a jegyvizsgáló nők mellé biztonsági embert kell állítani. A szakszervezet már egymillió forintos nyomravezetői díjat is felajánlott, hogy mielőbb kézre kerítsék a tettest.

A maszkviselés elrendelését az elnök jó megoldásnak tartja, a szakszervezet már korábban is jelezte, hogy erre szükség lenne, nyáron a Balaton déli partján már katasztrofális volt a helyzet. A megfelelő távolság tartásáról szó sem lehetett, hiszen zsúfoltak voltak a vonatok, legalább maszkokkal csökkenteni lehetett volna a járványveszélyt, ami az utasoknak és a vasutasoknak is a közös érdekük.

A szeptember 15-én életbe lépett szigorítás lényege, hogy nem a jegyellenőrök kaptak plusz jogosítványt, illetve plusz feladatot. A maszkviselés ellenőrzéséhez, illetve az utasok leszállításához hatósági segítséget kapnak. A Készenléti Rendőrség emberei, polgárőrök, illetve vagyonőrök kísérik a vasút alkalmazottait, hogy megelőzzék a viták kialakulását, netán a tettlegességet.

A közlekedési társaságok arra kérik az utazni vágyókat, hogy tartsák be a közegészségügyi szabályokat, ha lázzal, vagy meghűlésese tünetekkel jelentkező betegségük van, akkor ne utazzanak, akik egészségesnek érzik magukat, azok is viseljenek az orrot és a szájat eltakaró maszkot a járműveken.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.09.16. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre