„Klubrádió
Reggeli gyors

Másodpercek alatt zuhant nagyot a forint

17/03/2020 12:43

| Szerző: Klubrádió

A magyar fizetőeszköz eddig viszonylag stabilan viselkedett, ám hétfőn borult az árfolyam. Az MNB valószínűleg túlhajtotta a gyengítést.

2020. március 17. Reggeli gyors - részlet 20.03.17. Madár István
04:58
00:00

Az euró árfolyama 345 forint körül jár, kimondható, hogy történelmi mélyponton van a magyar pénz. A zuhanás másodpercek alatt történt meg, aztán rögvest korrigált is a tőzsde, de a hirtelen, intenzív változás okozott némi fejtörést. A forint ugyanis eddig elég stabilan viselkedett.

Az árfolyamnak három fontos hatása van – mondta el a Reggeli gyorsban Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. Az egyiket az exportőrök érzik, nekik jó a gyenge forint. A másik az inflációs hatás, ez érezhető. A harmadik pedig egy stabilitási tényező. Miután a devizahitelek  csaknem teljesen eltűntek a pénzpiacról, nem inog meg a pénzügyi rendszer. Az világos, hogy a kormány, illetve a jegybank nem akar erős forintot, ám a koronavírus megjelenésének gazdasági hatásai mutatnak valamit. Mégpedig azt, hogy az MNB talán túlzásba vitte a gyengítést.  A járványveszély idején a gazdaságnak szüksége lenne némi segítségre, de a gyenge forint nem igazán segít.

Hogy nem ingott még meg a magyar deviza, az szintén a járvánnyal magyarázható. Egyértelműen csökkent a kereslet, egy-egy pánikszerű hullám után kisebb lett a boltok forgalma. Ugyancsak fontos tényező, hogy zuhant az olaj világpiaci ára. Ezért nem ugrott meg még jobban a hazai infláció és ezért nincsenek drámai hatásai a forint történelmi léptékű gyengülésének.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.03.17. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes