„Klubrádió
Mandátum

Másképp választhatunk 2022-ben

28/02/2020 20:44

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz biztosan átrajzolja a választókerületi térképet még ebben az évben. Elképzelhető, hogy drasztikusabb lépéseket is tesz, de ez kevésbé valószínű.

2020. február 27. Mandátum (2020. február 27., csütörtök 19:00)
46:22
00:00
Műsorvezetők: Szentpéteri Nagy Richard Szerkesztők: Szentpéteri Nagy Richard

Meg kell változtatni néhány választókerület határát, ez törvényben előírt kötelezettség. A respektálható cél ugyanis az, hogy a választók száma megközelítőleg azonos legyen minden kerületben. Amennyiben a lélekszám több, mint 20 százalékkal eltér az átlagtól, akkor kiigazításra van szükség. Pest megyében két ilyen választókerület is van. A változtatást még idén el kell végezni, mert a választás előtti évben a finomhangolást törvényesen már nem lehet megtenni. Egyébként ez más országokban is megtörténik, körülbelül tízévente egy független bizottság áttekinti a választókerületi térképet, figyelembe véve a demográfiai adatokat, a belső vándorlást és hasonló tényezőket, hozzányúl.

Mandátum című műsorunkban László Róbert és Rózsa Péter György vázolta föl, hogy mi várható a Fidesztől. A térkép átrajzolása mindenképpen, de nem csak az érintett választókerületekben. Valószínűleg máshol is tologatják majd a határt úgy, ahogyan az érdekük diktálja. Az úgynevezett nemzeti konzultáció eredménye segíthet ebben a döntésben, ez lehet az egyik célja. Ez ellen senki sem tehet semmit, jogorvoslat nincs, a parlament dönt, és kész. Láthattuk ezt 2011-ben, amikor vasárnap este érkezett egy egyéni képviselői indítvány, mindenféle egyeztetés nélkül, és a Ház már meg is szavazta.

A kormánypártban most feltehetően megy a „matekozás”. A választási rendszerünkben van ugyanis egy hungarikum, ez pedig a győzteskompenzáció, szerencsésebb kifejezéssel élve a túljutalmazás. Ha például a fideszes győztesnek elég 10 ezer szavazat a nyeréshez, de ő 13 ezret kapott, akkor a plusz szavazatokat hozzáadják a listás voksokhoz, így a párt újabb mandátumhoz juthat. Igen ám, de ez egy másik kerültben, ahol az ellenzéki jelölt „nyeri túl” magát, az ellenzéknek kedvez. Ilyen például Budapesten a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint is elképzelhető. Amennyiben azt feltételezik a kormánypártban, hogy összességében több lesz az ellenzéki extra mandátum, mint a fideszes, akkor ezt egy tollvonással eltüntethetik a törvényből.

Egyébként szakértőink mélyreható változtatásokra, például az egyéni választókerületek megszüntetésére, vagyis tisztán listás szavazási rendszer bevezetésére egyelőre nem számítanak.

Minderről és további érdekes felvetésekről hallhat, ha a fenti lejátszóra kattint. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Mandátum
2020.02.27. 19:00
Műsorvezető: Szentpéteri Nagy Richard