„Klubrádió
Ha én ezt a Klubban elmesélem … !

Martin Márta: rendszert vinni a szétfolyó napokba, hetekbe

10/08/2020 08:49

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A Ha én ezt a Klubban elmesélem...! péntek esti vendége Martin Márta, Jászai Mari- és Aase-díjas színművésznő volt. Beszélgettünk arról, hogy hogyan teltek napjai a kijárási korlátozások alatt, ennek kapcsán könyvekről, amelyeket végre volt ideje elolvasni, filmekről, amelyeket végre volt ideje megnézni (vagy éppen sokadjára újranézni), de szóba jött az opera és a rap műfaja is; ez utóbbit 13 éves unokája ismertette meg vele.

2020. augusztus 07. Ha én ezt a Klubban elmesélem … ! (2020. augusztus 07., péntek 20:00): Martin Márta
47:17
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
Idestova húsz éve már, hogy minden nyáron eltölt egy hetet a görög tengerparton - egyedül. Erre sajnos idén nyáron nem volt lehetősége, de lelkesen mesélt a görög kultúra iránti rajongásáról és arról, hogy miért is esik jól a nagy nyüzsgés és a rengeteg munka után egy kicsit befelé figyelni egy olívaillatú, kabócák zenéjétől zengő tengerparton.

Martin Márta számára talán nem is jött rosszul ez elmúlt hónapok kényszerszünete, hiszen így végre kicsit kiszakadhatott a feszített tempójú munkából, és volt ideje befelé figyelni, olvasmány- és filmélményeket pótolni. Ezekbe a - sokunk számára - szétfolyó napokba, hetekbe is próbált rendszert vinni, sétái során egy turista szemével fedezte fel újra Budapestet, családjával a kapcsolatot pedig Skype-on tartotta.

Szabad estéit olyan könyvek társaságában töltötte, mint Bérczes László Törőcsik Marival készült életútinterjú-kötete, vagy Molnár Gál Péter Coming outja. Törőcsik egyik legnagyobb rajongójaként előbbiben azt élvezte a legjobban, hogy könyvben megjelenő szereplők mindegyikét ismerte, ismeri, a történetek közül többnek pedig maga is részese volt.

Molnár Gál Péter
 
Molnár Gál Péter
 
A kép forrása: Fortepan.hu
 

Molnár Gál Péter rettegett kritikus volt, aki írásaiban soha nem bánt kesztyűs kézzel a színészekkel és a rendezőkkel. Martin Mártát azonban kifejezetten szerette, és legapróbb szerepeit is méltatta kritikáiban; erre vendégünk azóta is nagyon büszke.

A könyveken túl beszélgettünk azokról a sokadjára is újranézett filmekről, amelyek a színésznő kedvencei, szóba jött Meryl Streep zsenialitása, Clint Eastwood A szív hídjai című filmje, és két másik rajongott rendező, Emir Kusturica és Jiri Menzel is.

Martin Márta
 
Martin Márta
 

Martin Márta két évtizede minden évben eltölt egy vagy két hetet a görög tengerparton (kedvencei Rodosz és Kréta). Erre sajnos idén a vírus miatt nem volt lehetősége, de elmesélte, hogy miért hatalmas élmény neki minden egyes alkalommal a tenger és a görög vendégszeretet. Ilyenkor mindig egyedül utazik, és apartmanban száll meg: azt élvezi a legjobban, hogy végre senkihez nem kell alkalmazkodnia. Természetesen szívesen szóba elegyedik bárkivel, legyen az magyar turista, aki felismeri, vagy akár a görög panziótulajdonos.

Ezeket a magányos utakat Martin Márta nem ma kezdte: a főiskola után egy hátizsákkal, egyedül indult el vonaton Párizsba. A pénze hamar elfogyott, és hogy hogyan mentette ki a szintén rettegett kritikus, Koltai Tamás szorult helyzetéből, ez is kiderült a Ha én ezt a Klubban elmesélem…! pénteki adásából.

Ha én ezt a Klubban elmesélem…!
2020. augusztus 7. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Zsuzsa