„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: A Fidesz megürült helyét az európai jobboldalon is az ellenzék foglalhatja el

3/12/2021 02:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Varsóban járt Márki-Zay Péter, ahol találkozott mások mellett Donald Tuskkal, a lengyel Polgári Platform és az Európai Néppárt elnökével is. Azt mondta: a Fidesz megürült helyét a konzervatív, kereszténydemokrata, polgári jobboldali frakcióban is az ellenzék foglalhatja majd el. Ami nagyon fontos üzenet Magyarországra: nemcsak a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok, hanem a konzervatív, keresztény, jobboldali vagy jobbközép szavazók is bátran szavazzanak az ellenzékre – tette hozzá.

2021. december 02. Esti gyors-részlet / Interjú, Márki-Zay Péter - 2021.12.02.
07:46
00:00

Márki-Zay Péter csütörtök este ért vissza Varsóból, és ezután első interjúját a Klubrádiónak adta. Ahogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, vonalon is sokat léptek előre. Az egyik a szokásos, a lengyel-magyar barátság ápolása, látszik, hogy nagyon komoly az elköteleződés, az érdeklődés, és nagyon hasonlóan látják a két ország helyzetét. Bár – tette hozzá – mindig el szokta mondani, hogy mennyire irigyeljük a lengyeleket az oktatásért és gazdasági eredményeikért. Ott is pusztít a covid, magas az infláció, de nincs olyan sokkal kisebb a korrupció. Ezeket a hasonlóságokat és különbségeket vették sorra.

A másik pedig, hogy akikkel tárgyalt, azok az Európai Néppártnak is fontos tagjai, a Polgári Platform vezetői. Donald Tusk volt miniszterelnökkel, a Néppárt elnökével közös sajtótájékoztatót is tartott. Ebből a pártból távozott dicstelenül a Fidesz. Márki-Zay úgy fogalmazott: „mint hallottam, sajnálják, hogy nem rakták ki előbb”, túl sokáig nézték el az autoriter politikát, sokkal hamarabb meg kellett volna ezt lépni.

Számukra tehát az Európai Néppárt miatt volt ez különösen fontos, ugyanis ha ezt a folyamatot elindítják, a magyar ellenzék hamarosan képviseletet kap a fontos európai pártcsaládok mindegyikében. A Fidesz megürült helyét a konzervatív, kereszténydemokrata, polgári jobboldali frakcióban is az ellenzék foglalhatja majd el. Szerinte ez nagyon egyértelmű üzenet Magyarországon, hogy nemcsak a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok, hanem a konzervatív, keresztény, jobboldali vagy jobbközép szavazók is bátran szavazzanak az ellenzékre. Ezt az üzenetet képviseli a mostani látogatás – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy két volt elnökjelölttel is találkozott. Egyikük Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, aki „Karácsony Gergelynek is nagy barátja”. Kevéssel, alig több mint egy százalékkal kapott ki a Jog és Igazságosság, a „lengyel Fidesz” jelöltjétől, Andrzej Dudától a legutóbbi elnökválasztáson. A verseny harmadik helyezettjével, Szymon Holowniával szintén egyeztetett Márki-Zay. Beszéltek a belpolitikai helyzetről, a városokról is. A varsói főpolgármester nagyon jó ismerője a magyar viszonyoknak, de nemcsak ő, mások is mondták, hogy 30 éve mennyire felnéztek Magyarországra, azóta viszont Lengyelország nagyon lehagyta – jegyezte meg.

Szerinte abból a szempontból irigyelhetjük a lengyeleket, hogy bár ők most panaszkodnak arra, hogy Orbán Viktort követi Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke de az autoriter rezsim kiépítésében Orbánhoz képest sehol nem tart. Ott még megvan a független sajtó, nem sikerült annyira bekebelezni, mint Orbán Viktornak Magyarországon. A bírói függetlenség az terület, ahol ha nem is rosszabb a lengyel helyzet, de hasonlóan botrányos körülmények között próbálták felszámolni – vélekedett a hódmezővásárhelyi polgármester.

Jelezte: a lengyelek sokkal kevésbé elnézőek a Putyinhoz dörgölőzéssel, mint a magyarok, itt sajnos elnézik, hogy „Orbán Viktor a magyar értékeket és érdekeket elárulva (…) az orosz oligarchákat is gazdagítja, nemcsak magát”. Ezért nagy felháborodás volt arra a hírre, amelyhez később érkezett egy cáfolat, hogy a lengyel kormánypárt összeállna az olasz Ligával és a Fidesszel is az Európai Parlament egyik szélsőjobboldali pártjában. Matteo Salvini, a Liga vezetője a lengyelek számára vállalhatatlanul Putyin-párti Márki-Zay szerint, tehát a „Putyin-frakció” megalakítása meglehetősen kellemetlen lett volna Kaczynskinek, talán jobban is jár, hogy ezt a programot a hírek szerint megváltoztatták.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021.12.02., csütörtök 18:40
Műsorvezető: Hardy Mihály