„Klubrádió
A lényeg

Már mindenkivel rosszban van az Emmi erőltette igazgató

5/11/2019 17:07

| Szerző: Boros D. Tamás/Klubrádió

A szülők és a tantestület után most a helyi önkormányzattal is összetűzésbe került az algyői általános iskola igazgatója, akit csak az Emmi szeretett volna az intézmény élén látni. Ki is nevezte, még két éve, de úgy tűnik, azóta sem nyugszanak a kedélyek.

2019. november 05. A lényeg/Interjú Molnár Áronnal (19.11.05.)
01:20
00:00
Több közérdekű kérdésre hiába vár választ a Szeged melletti Algyő képviselőtestülete a helyi általános iskola vezetőjétől – erről beszélt rádiónknak Molnár Áron, a nagyközség független polgármestere.

Az algyői Fehér Ignác Általános Iskola új, modern épületét, amely a település tulajdona, 2011-ben adták át, de az utóbbi időben az 1,7 milliárd forintért elkészült ingatlan állapota folyamatosan romlik. Ennek oka a megfelelő karbantartási munkák elmaradása – mondja a polgármester. A település ezért önkormányzati bejárást kezdeményezett az iskolában, de Molnár Áron szerint az iskolaigazgató ebben nem partner.

A polgármester szerint fény derült jó néhány súlyos szabálytalanságra is, például az iskola az ingatlantulajdonos önkormányzat engedélye nélkül elbontotta a zárt udvaros alsó tagozatos játszóteret, és annak pár játékát leselejtezte.

 
Az algyői iskola Forrás: Facebook
 

Nem csak az iskolaépület elégtelen karbantartása és a jogellenesen felszámolt játszótér okoz problémát a település vezetésének. Az önkormányzat, amíg fenntartó volt, támogatta a helyi gyerekek ingyenes úszásoktatását, ám az úszásórák száma az utóbbi időben drasztikusan csökkent, így ennek okát is szerették volna megtudni az igazgatótól.

Az intézménnyel kapcsolatos konfliktusoknak a mostani vita csak a legújabb fejezete. A feszültségek több éve kezdődtek, és legutóbb 2017-ben csúcsosodtak ki, amikor az igazgató, Gondáné Pál Ildikó botrányos körülmények között került a Fehér Ignác Általános Iskola vezetői székébe. Kinevezése ellen akkor több mint hatszáz szülő, nagyszülő írt alá tiltakozó petíciót, és noha sem a tantestület, sem a szülői munkaközösség nem támogatta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mégis őt nevezte ki az iskola élére.

A szülők és a tantestület után került most összetűzésbe az intézményvezetővel az iskola épületét tulajdonló önkormányzattal. Az állami iskolák igazgatóinak ugyan nem kötelessége beszámolni tevékenységükről a helyi önkormányzatoknak, ám szinte példa nélküli, hogy egy intézményvezető az önkormányzat kérdéseire egyszerűen nem válaszol, a bizottsági és testületi ülésekre nem megy el.

Az ötezer fős nagyközség önkormányzata és az iskola közti megfelelő kommunikációhoz a hivatali utat megkerülve, folyamatosan be kell vonni az iskolafenntartó Klebelsberg Központ Szegedi Tankerületi Központját is.

Kérdéseinkkel kerestük a Szegedi Tankerületet, valamint Gondáné Pál Ildikót is, ám délutáni adásunkig nem érkezett tőlük reakció. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A tudósítást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

A lényeg/Interjú Molnár Áronnal
2019. november 05., kedd 16.30
riporter: Boros D. Tamás