„Klubrádió
Esti gyors

Már jóformán csak a TEK-re telik

28/01/2020 21:53

| Szerző: Klubrádió

Alapbéremelés helyett egyszeri juttatást kapnak a rendvédelemben dolgozók, ha kapnak. A költségvetésben ugyanis nem látszik a fedezet.

2020. január 28. Esti gyors-részlet/Interjú, Bárdos Judit (20.01.28.)
06:12
00:00

A vidéki rendőr-főkapitányságokon eddig kaptak buszbérletet a dolgozók, ezután nem fognak. Hasonló a helyzet Budapesten is. Ez csak egyetlen bosszantó tétel, ha nem is olyan apró, hasonlóan a karácsonyi pénzhez, ami igencsak megcsappant tavalyra. Inkább az ronthatja a munkamorált, egy olyan területen, ahol szorító létszámhiány van, nem emelnek fizetést, hanem még meg is vonnak megszokott juttatásokat. A másik hangulatrontó tényező, hogy különbséget tesznek hivatásosok és civilek, volt közalkalmazottak között.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke vázolta az ágazat helyzetét. Alapbéremelést nem kapnak, hanem talán egyszeri, bruttó 10 százalékos kiegészítést, amivel eleve az baj, hogy nem épül be a bérbe, további hatása nincs. Ám ennek a kiegészítésnek a fedezetét sem lehet megtalálni a költségvetésben, tehát bizonytalan a helyzet.

Feltűnő az ágazaton belüli bérkülönbség. Messze legjobban keresnek a TEK-nél, amelyet a köznyelv Orbán Viktor magánhadseregének is szokott titulálni, és nagyon keveset kapnak a tűzoltók, akik szintén veszélyes munkát végeznek. Nem csoda, ha az utóbbi hivatásnak még tapasztalt, kiváló szakemberek is hátat fordítanak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.01.28. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván