„Klubrádió
Reggeli gyors

Majtényiék a demokráciáért és az autonómiákért tüntetnek

4/09/2019 11:17

| Szerző: Klubrádió

Civil szervezetek tartanak demonstrációt szeptember 25-én a demokrácia és a bírói, akadémiai, oktatási, önkormányzati autonómia mellett. Majtényi Lászlóval beszélgettünk.

2024. április 20.
00:00
00:00

A tüntetést az Eötvös Károly Intézet, a Szolidaritás és az Ide tartozunk nevű roma egyesület (amelynek Setét Jenő aktivista az elnöke) hirdette meg, de természetesen várják a további csatlakozókat. Séta a demokráciáért és az autonómiákért a címe, az eseményt a Facebookon is megtalálhatják az érdeklődők, ide kattintva.

Kéthly Anna és Bibó István szobránál találkoznak a Markó utca felső rakparti végénél. Nagyon fontos a helyszín, Bibó szimbolikus és valóságos jelentősége felbecsülhetetlen, Kéthly Anna pedig, bár talán kevesebbet beszélnek róla, a köztudatban benne van, mint a baloldali hagyomány egyik legnagyobb alakja. Nagyszerű politikusnő, egyik legnagyobb érdeme, hogy olyan baloldaliságot képviselt egész életében, amely elutasította a totalitarizmust.

Kiállnak az ombudsman által védendő sérülékeny csoportok mellett és az ellen, hogy olyan embert jelöltek, akinek nincs gyakorlata az alapvető jogok védelmében. Az ombudsmani hivatalig sétálnak, délután 5-től 7-ig tart a rendezvény. Követelik a bírói függetlenséget, az akadémiai szabadságot, a felsőoktatás autonómiájáért, a közoktatásban a tanítás szabadságáért és az önkormányzatok jogainak védelmében is fellépnek.

A jogállami alkotmányban külön fejezet foglalkozott az önkormányzatok alapvető jogaival. Ezek jogi helyzete az elmúlt években hihetetlenül meggyengült, jogosultságok, intézmények nagyon jelentős részben kikerültek az önkormányzati szférából – mondta el Majtényi László.

A beszélgetést fent, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: tüntetés a Magyar Tudományos Akadémiáért)

Reggeli gyors
2019. szeptember 4. szerda 08.35
Műsorvezető: Rózsa Péter