„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Majtényi László: Kétségbeejtő, amit a kormány tett

23/06/2020 16:19

| Szerző: Klubrádió

Tényeket gyűjtött össze és elemzett az EKINT arról, hogyan folyt a kormányzás a járványveszély idején. Nyomasztó a kép, törvénysértésekkel, bűncselekményekkel.

2020. június 23. Reggeli gyors - részlet 20.06.23. Majtényi László
00:00
00:00

Már a vészhelyzet bejelentésekor, márciusban is jelezte az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, hogy arra semmi szükség. A kormánynak minden eszköze megvolt a járvány kezelésére, az emberek mozgásának korlátozására, intézmények bezárására, betegek nyilvántartására, bizonyos adataik kezelésére és így tovább. Egy dologra nem adtak volna lehetőséget a törvények: a szabadságjogok önkényes korlátozására.

Mások sem értették, hogy ha egyszer kétharmada van a parlamentben a Fidesznek, azt csinál, amit akar, órák alatt hozat meg gombnyomogatóival akármilyen törvényt, akkor miért kell Orbán Viktornak a különleges jogrend. Majtényi László, az EKINT elnöke adta meg a választ a Reggeli gyorsban az elmúlt hónapok történéseit elemezve. Orbán nem lehetett biztos abban, hogy a járvány, a megbetegedések miatt nem szűnik-e meg a kétharmados többsége. Biztosra akart menni, ez lehet a magyarázat. A megszokott helyzetben a rendeleti kormányzás alig különbözik a parlamenti működéstől, viszont ha elvész a kétharmad, akkor más a helyzet. A kormánypártok semmilyen körülmények között sem akartak együttműködni az ellenzékkel. Magyarán a Fidesz arra készült, hogy egyszer csak nem lesz Országgyűlés.

 

 

A különleges jogrend ideje alatt bűncselekményeket, jogsértéseket, hibákat követtek el. Az emberi méltóság például ilyen körülmények között sem korlátozható. Nagyon rövid ideig, de szünetelt a különleges jogrend, ez alatt az idő alatt az országos tiszti főorvos irányított, ami szintén elképesztő. Kásler Miklós teljesen törvénytelenül intézkedett az „ágyfelszabadítás” egyes részleteiről, az már csak külön értékelhető, hogy aztán igyekezett kibújni a felelősség alól és mindent az orvosokra kenni. Az Európai Unióban egyedülálló módon, csak Magyarországon nem közöltek a fertőzésekről területi adatokat, amikor pedig igen, azt úgy tették, hogy egyes emberek beazonosíthatóak legyenek, vagyis bűncselekményt követtek el.

Az intézet koronavírus-leltárának mindent összevetve az a következtetése, hogy itt a hatalomkoncentráció átmentése zajlott. Egy államférfi ilyen esetben nem a saját hasznát nézné, hanem az egyének és a közösség védelmével foglalkozna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.06.23. 06:00
Műsorvezető: Dési János