„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarországot kíméli a vírus, a környéken támad

2/07/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

Az ország egy sziget, jó helyzetben van, nem terjedt el nagyon a koronavírus. Ezt a helyzetet azonban meg kell őrizni, óvatossággal, különben már nyáron berobbanhat a járvány – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője arról is beszélt, szerinte az emberek kezdenek túl könnyelműen viselkedni, márpedig pont ezt nem kellene, ha azt szeretnénk, hogy Magyarországon továbbra is alacsony maradjon a fertőzésszám.

2020. július 02. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Merkely Béla 2020.07.02.
11:04
00:00

Az országos reprezentatív vizsgálat során, amelyben 10.575 személy adott mintát, 3 aktív koronavírus-fertőzöttet találtak, közülük ketten kórházban voltak. Antitesteket 69 olyan ember vérében találtak, ők már átestek a fertőzésen. Ezekből a számokból arra lehet következtetni, hogy május első felében mintegy 2400-an lehettek fertőzöttek az országban, és több mint 56 ezren eshettek már át rajta. (Részeteket itt talál.) 

Koronavírus - Palántapiac Nyíregyházán
 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ismertetve a vizsgálat eredményeit azt mondta, hogy Magyarország egy sziget. A járvány eredetileg nyugat és dél felől jött, de most szinte minden környező országban újra emelkedni kezdett a fertőzöttek száma. Szükség van tehát az óvintézkedésekre azért, hogy itt megőrizzük ezt a jó helyzetet. Vagyis az "udvarias" távolságtartásra, zárt térben a maszkviselésre, a higiéniai szabályok betartására. A klinikai járványelemző munkacsoport vezetője hangsúlyozta, a koronavírus nagyon könnyen fertőz, igaz vannak gyengéi is. Az hogy itt a nyár és vele együtt a nyári életmód, amikor ritkábban tartózkodunk sokad magunkkal zárt térben, fékezi a vírus terjedését, így a következő hullám, csak október-novemberre várható. Ám ha könnyelműek lesznek az emberek, nem tartják be a hétköznapi óvintézkedéseket, ahogy Merkely szerint ez pár hete egyre inkább jellemző, akkor bármikor, akár már nyáron berobbanhat–.

A járvány első hullámának tanulsága, hogy szükség van a szűrésre, mégpedig úgy, hogy bárki, könnyen hozzáférhessen. A tapasztalat szerint nők és férfiak fertőzöttségi adatai között nincs különbség. Az életkor azért fontos, mert az idősek kitettebbek minden betegségnek és sokan élnek zárt közösségekben, amelyekben természetesen gyorsan terjed a járvány. A halálozási arány ebben a korosztályban meghaladta a 20 százalékot. Fontos a területi eloszlás is, a fővárosban például 1 százalékos átfertőződöttséget mértek, Észak-Magyarországon a felénél is kevesebbet, 0,43 százalékot. Aztán fontosak a szokások is. A fiatalok körében a középső és a nyugati régióban volt magasabb az arány, itt többen jártak be dolgozni, többet utaztak, több külföldi kapcsolatuk volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors 
2020.07.02. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes