„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarország viszi az orosz vakcina jó hírét az Európai Unióba

25/01/2021 07:57

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mi lesz a sorsa az amerikai magyar étteremnek? Magyarország az orosz gyógyszeripar jó hírnevét öregbíti. Covid idején 67%-kal ugrott meg a nyelvleckéket vevők aránya. A Brexit után a lengyelek lehetnek a következők, akik távoznak az Unióból?

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2021. január 25. Reggeli gyors-részlet (2021.01.25. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:20
00:00
A túlélésért küzd a Balaton étterem Cleveland főterén – írja és mutatta be a WKYC tévé a 90-es években alapított magyar vendéglátó egységet. A Shaker téren – amely Cleveland Times Square-e – lévő Balaton étterem neve egyébként már jóval korábban közszájon forgott, Teréz konyhájának jó híre volt a Buckeye (amerikai vadgesztenye) úton is. Ponti György – George Ponti – tulajdonos avatta be a nézőket a részletekbe, miszerint a konyha 1964-ben nyílt meg Balaton néven. Ő harmadik generációs örökösként viszi az éttermet, de most a Covid-19 miatt csődbe jutott. Mint mondta, voltak hullámzó évek, de ilyen rossz még soha nem volt, mint most, a járvány okozta válságban. Se a kölcsönt, se az aktuális kiadásokat nem tudja fizetni. Ponti bevallotta, homokba dugta a fejét, mint aki nem akart tudomást venni a konyha csődközeli állapotról. De aztán mégiscsak kitalálta, mitévő legyen. Egyrészt az épület tulajdonosa elnéző volt a bérleti díj pontos fizetése tekintetében, másrészt úgy gondolta, akik szerették a magyar konyhát, ami Clevelandben tulajdonképpen az amerikai éttermek között meghatározó volt, azok csak nem hagyják teljesen csődbe jutni. Így is történt, a Go Fund ismert pénzgyűjtő portálon 60 ezer dolláros gyűjtőakcióba kezdett Ponti György. Az interjú idején már 57 ezer dollárnál tartottak. Ugyanakkor van még egy apró probléma, a Shaker téri ingatlanok is nagy bajban vannak, a jelek szerint tulajdonosváltás lesz. Remélhetőleg az új landlord sem fog ajtósul rohanni a házba, ha nem érkezik meg időben a bérleti díja. A Balatonról az amerikai tv-csatorna számára készített kisfilmet megnézhetik a Klubrádió honlapján.

Magyarország jó hírét viszi a Szputnyik V vakcinának az Európai Unióban – múlt héten megkötött szerződésről számol be jellegzetes orosz aspektusból a TASZSZ hírügynökség. A Valdai Csoport és Alapítványa igazgatósági tanácsának elnöke, Andrej Bisztrickij szerint a vakcina budapesti engedélyezése bizonyíték a szer minőségére, s ezzel Magyarország az orosz gyógyszeripar jó hírnevét öregbíti. Helyes lépés volt tehát az Európai Unió gyógyszer engedélyezési hivatalához fordulni a szer uniós engedélyezésének a céljából. Magyarország – nyilatkozta az orosz hírügynökségnek Bisztrickij – nemcsak azt erősítette meg, hogy nem rosszabb vagy gyengébb, de talán még jobb is az orosz a többi külföldi oltóanyaghoz képest. Mint kiderült, két, ilyen típusú vakcina mellett számítani lehet a hamarosan piacra kerülő harmadik orosz oltóanyagra is. A Szputnyik V vakcinát Oroszországon kívül engedélyezték már tehát Magyarországon, Beloruszban, Szerbiában, Argentínában, Bolíviában, Algériában, a Palesztin Hatóság területén, Venezuelában, Paraguayban, Türkmenisztán, és a legfrissebb TASZSZ hír szerint Pakisztánban is.

Szputnyik V
 

A Language Magazin jelentette meg a Duolingo által készített első Globális Nyelvismereti jelentést, amelyből kiderül, hogy felmérésük nemcsak a nyelvek népszerűségéről, de politikai, társadalmi és kulturális fordulatokról, jelenségekről is képet ad. Például arról, hogy a Covid idején 67%-kal ugrott meg a nyelvleckéket vevők aránya. Az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban jelentős számban csatlakoztak a nyelvkurzusokhoz, ami mögött nem feltétlenül csak a megnövekedett szabadidő hasznos felhasználásának a szándéka érhető tetten, de praktikus célok is, mint például a migráció. A legnagyobb ugrás a tanulók számában a korábbi adatokhoz képest Irakban volt (640%), Kína (300%) került a második helyre. Továbbra is az angol vezeti a népszerűségi listát, azt követi a spanyol, majd a francia. Hazánk is bekerült a listára, Németországgal és Japánnal együtt. Ugyan a németek bizonyultak a legkitartóbb tanulóknak, azonban a magyarok vezetik azt a listát, amely szerint a tanulók tényleg odateszik magukat, ha egyszer nyelvet tanulnak. Időt, fáradságot nem kímélnek. Ebben csak utánunk jönnek a japánok, majd a németek.

 

A brit Daily Expressben figyelemfelkeltő címben hirdetik, hogy a Brexit után a lengyelek lehetnek a következők, akik távoznak az Unióból. Sebastian Kaleta, a lengyel igazságügyi minisztérium államtitkára szerint Brüsszel célkeresztjébe került Lengyelország, amellyel szemben kettős mércét alkalmaz, és a jogállami normák miatt állandó nyomás alatt tartja. Az államtitkár ugyan hozzáteszi, hogy a lengyelek többsége unió-párti, de egy ilyen állandó nyomás hatására nem zárja ki a Polexit lehetőségét sem – fenyegetőzött. Egyébként ugyanebben az újságban olvashatjuk azt is, hogy Joe Biden amerikai elnök kezdettől fogva ellenezte a Brexitet. Ben Harris-Quinney, volt brit külpolitikai kormányzati tanácsadó szerint ha kereskedelmi ügyletekről lesz szó, akkor Biden az Európai Unióval való kereskedelmet fogja az első helyen szorgalmazni, kedvező tarifákra a britek aligha számíthatnak. Biden nemegyszer nyilvánvalóvá tette, jobban tennék a britek, ha újra csatlakoznának a 27 tagállamhoz 28.-ként.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje – mely a fenti lejátszás gombra kattintva meghallgatható – a 2021. január 25-i Reggeli gyorsban hangzott el.