„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarország az oroszok trójai falova?

18/02/2021 07:07

| Szerző: Csernyánszky Judit

A politikát le kell választani az oltási kampányról. Orbán az orosz médiapolitikát is követendő példának tartja. Kegyetlen magyarok a világháborúban. Nemzetközi lapszemle.

2021. február 18. Reggeli gyors - Lapszemle 21.02.18. Csernyánszky Judit
05:17
00:00

Ma az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást kezdeményez az Orbán-kormány ellen, miután utóbbi nem hajtotta végre az Európai Bíróságnak a civil ügynök törvényére vonatkozó ítéletét – értesült a Reuters, amit a Wisconsin állambeli (WHBL) rádió oldalán is olvashatunk.  Tavaly a bíróság az uniós alapértékekkel összeegyeztethetetlennek tartotta kormány külföldi ügynök törvényét a személyes adattal, és a gyülekezési szabadsággal való visszaélés miatt – tudta meg a Reuters három, anonimitást kérő nyilatkozótól. A kormány nem reagált a hírügynökség megkeresésére, de nem az első eset, hogy nem ért egyet az európai ítéletekkel. A kormánynak a megküldendő hivatalos levélre két hónapon belül kell válaszolnia, különben büntetést szabnak ki hazánkra.

 
 
Pixabay
 

Nem is kellett volna belépnünk a II. világháborúba?

Az orosz nyelvű Gazéta a hitleri Németország szövetségeseiről közölt újabb dokumentumokkal és szemtanúkkal alátámasztott történelmi elemzést, amelyben a magyar szövetségesek tetteit tárja fel Николай Варавин. Kiinduló tétele, hogy a fasiszta Németország nem ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarország is részt vegyen a szovjetek elleni háborúban, de Horthy az elveszett területek visszaszerzése érdekében csapatokat küldött harcolni a szovjetek ellen. Ukrajna, Szlovákia déli része, Erdély és Jugoszlávia beígért területeiért cserébe 15 hadosztályt kellett biztosítania Magyarországnak. Így aztán 1941. június 27-én Magyarország hadat üzent a Szovjetuniónak. A kutatás feltárja azokat a részben németek, majd magyarok által is -illetve együtt- elkövetett vérengzéseket, amelyek közül az egyik például Kurszk térségében a Csernyánszkij nevű körzetből való visszavonulás során történt: 200 hadifoglyot és 160 békés lakost szedtek össze, akiket bezártak az iskola épületébe, amit benzinnel leöntve felgyújtottak. Elevenen égették el ezt a 360 embert 1943-ban. Számos kegyetlenséget jegyez fel az elemzés, amelyek közül a legenyhébb, amikor ötágú csillagot vájtak késsel a szovjet katonák tenyerébe. A kegyetlenségeken még maguk a német fasiszták is elborzadtak, s az elbeszélés szerint a szovjetek jobban féltek a magyaroktól. A szerző a 2. hadseregről, a Don-kanyarban történtekről ír a legrészletesebben. A Vörös Hadsereg 513 767 magyart ejtett foglyul a háború évei alatt.

Magyarok Ukrajna "ellenségei" között

Ukrajna ellenségeinek listájára tette az ukrán Béketeremtők elnevezésű nacionalista csoport Vásárhelyi Olivért, az uniós bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztost az ukrán belügyekbe való beavatkozás indoklásával – írja a Kijev Post. Aminek hátterében a kisebbségi nyelvtörvény megváltoztatásának követelése áll. A listán – úgy tudni – a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok is szép számban szerepelnek, s mindazok, akik Ukrajna szuverenitását nem ismerik el.

EU-csúcs Brüsszelben - V4 egyeztetés
MTI/EPA/Benko Vivien Cher
 

Vita a vakcinákról

A China Global Television Network egyik anyaga Orbán idézettel indul: a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy a gyorsaság fontosabb az árnál, ha a Covid-19 elleni oltásról van szó – ez a mondat a Visegrádi Négyek évfordulós találkozóján Krakkóban hangzott el - azzal együtt, hogy Orbán szerint a politikát le kell választani az oltási kampánytól. Szerinte nem lehet keleti és nyugati oltóanyagot megkülönböztetni. A cikk azonban nem ír arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nem vizsgálta be és így nem is engedélyezte a kínai vakcinát, amiből épp ezen kijelenések elhangzáskor érkezett hazánkba félmillió, és májusig jön még 5 millió. A 30. évfordulós megemlékezésen jelen volt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is, aki az egész Unió számára beszerzendő oltóanyagok szükségességéről beszélt.

A Washington Post is saját tudósítást közölt a krakkói találkozóról, s Orbánt ők is idézik, aki szerint nincs jó vagy rossz vakcina. A szlovák kormányfő bőszen helyeselt. Ugyanis a közös üzenetük az volt, hogy az Európai Unió által beígért 2 milliárd vakcinának se híre, se hamva. Az Unió azonban épp szerdán jelentette be, hogy 300 milliót rendelt a Modernától, s ezenfelül 200 milliót a Pfizertől, kínait nem. A tudósítás kiemeli Charles Michelnek azt a mondatát, hogy nagyra értékeli a V4-ek kezdeményezéseit, de a demokratikus alapelvek betartása létfontosságú lenne. Július 1-től hazánk veszi át a V4-ek rotációs elnökségét.

Az oroszok trójai falova lenne Magyarország?

A France 24 tudósítása is az orosz vakcinától indul, méghozzá Hévízről, ahol egyre több az orosz nyaraló. Akik el is mondják, nem kell tartani a Szputnik V-től. A riport hosszasan beszámol a Klubrádió frekvencia-megfosztásáról is, kijelentve, hogy Orbánék számára az orosz médiapolitika is követendő példa. A cikk címe: Vajon tényleg az oroszok trójai lova Magyarország?

A nemzetközi lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.02.18. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit