„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarból európai, vagy magyar-európai?

13/11/2019 12:45

| Szerző: Klubrádió

Orbán már üzletel a leendő magyar uniós biztos pozíciójával. Kérdés, hogy Várhelyi hozzá, vagy az EU-hoz lesz lojális.

2019. november 13. Reggeli gyors - részlet 19.11.13. Donáth Anna
08:58
00:00

Érdekes kérdés, hogy Várhelyi Olivér, akit uniós biztosnak ajánlott Orbán Viktor, és aki harcosan hű, mondhatni meggyőződéses orbánista, képes lesz-e átállítani magát. Az Európai Bizottság tagjai, a biztosok ugyanis nem az őket delegáló tagállam, hanem az Európai Unió érdekeit képviselik. És ezek az érdekek olykor nem nem esnek egybe, sőt ellentétesek is lehetnek.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint lehet az ember egyszerre magyar és európai, nem okoz problémát európaiként gondolkodni. Azért küldhet minden tagállam biztost az unió kormányaként funkcionáló bizottságba, hogy világos legyen: az EU számára minden ország fontos, méretétől és gazdasági súlyától függetlenül.

Orbán Viktor máris kellemetlen helyzetbe hozta jelöltjét, amikor a nevében segítséget ajánlott Azerbajdzsánnak és Törökországnak. Az előbbinek szorosabb együttműködést az unióval, az utóbbinak kifejezett tagsági tárgyalásokat. Várhelyi Olivér nem határolódott el főnöke ígéreteitől, csak hallgat.

Ugyanakkor profi karrierdiplomata, az első meghallgatáson (amelyen elődje, Trócsányi László elvérzett) simán túljutott, csütörtökön kérdezheti őt az EP szakbizottsága. Miután Várhelyinek nem újdonság az európai légkör, Donáth Anna elképzelhetőnek tartja, hogy ezen a szűrőn is átmegy.

Azt azonban elvárják a leendő biztostól, hogy jelentse ki: nem Orbán Viktorhoz, hanem az Európai Bizottsághoz lesz lojális. Továbbá azt is jelezni akarják, hogy annak az országnak adni a bővítési biztosi portfóliót, amely szembe megy az EU bővítési politikájával, leépíti a jogállamot, és éppen folyik ellene a 7-es cikkely szerinti eljárás, hát legalábbis furcsa ötlet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.11.13. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre