„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Veszélyhelyzet? Akkor is tüntetni kell, csak másképp

30/04/2020 18:17

| Szerző: Klubrádió

A civil szervezetek, ellenzéki pártok és szakszervezetek egységéből létrejött Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) adományosztó autós felvonulást és rendhagyó, online demonstrációt szervez május 1-jén – mondta Magyar György ügyvéd, aki szerint minél hamarabb el kell kezdeni az előválasztás megszervezését a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről.

2020. április 30. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Magyar György 2020.04.30.
08:38
00:00

Azt kérdeztük Magyar György ügyvédtől, hogy a mostani körülmények között, a veszélyhelyzetben életbe léptetett korlátozások mellett lehet-e vagy szabad-e demonstrálni Magyarországon, vagy ennek minden formája tilos, akár dudálni a Clark Ádám téren, akár május 1-jén kimenni a szabadba éltetni a munka ünnepét?

Magyar György szerint kell demonstrálni, meg kell találni azokat a jogi eszközöket, amelyek módot adnak arra, hogy akik szeretnének május 1-jéről megemlékezni, azok megtehessék, és akik úgy vélik, hogy a jelenlegi intézkedések mellett nagyon sok ember elvesztette a munkáját, nincs megélhetése, hozzájusson adományokhoz. Ezért szervezik pénteki akciójukat – közölte. A jogi kereteket megtartva online demonstrációt tartanak civilek, ellenzéki politikusok, pártok és szakszervezetek, ugyanis a figyelemfelhívás elengedhetetlen. A szerveződés rövidített neve ELEGY, kibontva Ellenzéki Együttműködés, mert szerinte erre van szükség Magyarországon, és május elseje pont jó időpont arra, hogy szolidaritást mutassanak.

Magyar György közölte: felszólalók, helyszíni tudósítók lesznek, illetve autós felvonulás, amelynek helyszíne a Városliget, a Hősök tere és környéke. Az a cél, hogy mindenki, aki felszólal szakszervezet, párt vagy civil szervezet képviselőjeként, elmondhassa véleményét. Hangsúlyozta: nem akarnak jogot sérteni, dudálni, megértették, hogy nem lehet gyülekezni. Adományosztás lesz, akik részt vesznek, körbejárják a területet gépkocsijukkal, majd az Oltalom Karitatív Egyesület és más segélyszervezetek részvételével négy adhatják le adományaikat (köztük tartós élelmiszereket) a rászorulóknak.

Magyar György hangsúlyozta azt is: a gyülekezési jog alapjog, szabadságjog, annak minden lehetőségét külön jogszabály határozza meg. Ezt most "áttöri" a rendkívüli helyzet és a felhatalmazási törvény. De ez nem korlátozható akármeddig. Aktuálisan, ha a jövő héten Orbán Viktor bejelentése nyomán oldanak a korlátozásokon, elkezdődik az érettségi, egyes tömeges rendezvényeken meg lehet jelenni, például vallási szertartásokon, akkor ez az alkotmányos alapjog az idők végezetéig korlátozva lesz? – tette fel a kérdést. A gyülekezési jog felfüggesztését nem lehet korlátlanul alkalmazni, mert az alkotmányellenes – mondta.

Beszélt arról is, hogy az ELEGY kezdeményezés 2018 végén, a rabszolgatörvény elleni közös tiltakozásokkal indult, majd folytatódott tavaly a budapesti és ferencvárosi előválasztást megszervező Civil Választási Bizottság működésével. Ezt az együttműködést tartják fenn, a május 1-je ennek egy állomása, és az előválasztást is minél hamarabb elkezdik egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltről. Ehhez nagy valószínűséggel technikai hátteret biztosítanak, talán online, hogy meg lehessen kérdezni az emberek véleményét – mondta Magyar György.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2020. április 30., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György