„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: szerdától péntekig tart a ferencvárosi előválasztás

12/08/2019 14:11

| Szerző: Klubrádió

Szerdán és csütörtökön reggel 8-tól este 8, pénteken 8-tól 14 óráig szavazhatnak csak ferencvárosi lakosok a kerület négy pontján. Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea között választhatnak.

2019. augusztus 12. Reggeli gyors / részlet, Magyar György (19.08.12.)
07:47
00:00

Miután Baranyi Krisztina, az LMP, a Kutyapárt és a Sétáló Budapest által támogatott független jelölt is elfogadta a feltételeket, lesz előválasztás a főváros IX. kerületében.

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke elmondta, ők, a civilek bonyolítják le, ahogy a főpolgármester-jelölti előválasztást is. Az volt a konkrét előfeltétel, hogy az érdekelteknek, szervezeteknek és jelölteknek is alá kell írniuk egy politikai értéknyilatkozatot. Ennek a két legfontosabb pontja volt, hogy a vesztes támogatja a győztest és Karácsony Gergelyt, valamint, hogy az egyéni körzetekben kik indulnak, hogyan alakul a lista.

Utóbbiban volt vita, a civileknek kellett segíteniük, de elhárult az akadály. Baranyi Krisztinának, ahogy a Klubrádióban is elmondta, továbbra is vannak kételyei. Magyar György jelezte, lehetnek kételyei, de helyesen járt el, mert megszületett ez a nyilatkozat és le lehet bonyolítani az előválasztást.

Mik a szabályok? Nem kellenek ajánlások és nincs érvényességi küszöb, méghozzá az idő hiánya miatt, mert addig voltak szívesek a pártok és jelölő szervezetek vitatkozni, amíg erre már nem volt lehetőség, és fel kellett gyorsítani az eseményeket, mert nemsokára elindul az önkormányzat választási kampány.

Szerdán és csütörtökön reggel 8-tól este 8-ig, pénteken 8-tól 14 óráig lehet szavazni, csak ferencvárosi lakosoknak, a kerület négy pontján elhelyezett sátrakban. Pénteken 14 órakor lezárják a szavazást, a Számoljuk együtt, a Civilek a demokráciáért egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közreműködésével számolják össze. Ha minden jól megy, pénteken 17 órakor eredményt lehet hirdetni.

 
Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea Katalin (érdekesség, hogy Jancsó korábban LMP-s volt, míg Baranyit most támogatja a Lehet Más a Politika)
 


Magyar György úgy látja, nagyon szeretik a polgárok az előválasztást, mert megunták, hogy a fejük felett hoznak döntéseket. A civilek szerepe is nagyon fontos, a kiegyensúlyozás a célja, ha a pártok nem képesek dönteni, bízzák a lakosokra.

Hogy miért megy ez nehezebben? Szerinte azért, mert „az ellenzéki oldalon nincs Fidesz; a Fidesz egy rendkívül fegyelmezetten összerakott vállalkozás”. Az ellenzék eleve összetett, szétszórt, egyéni érdekek, pártérdekek, helyi érdekek mind megjelennek; Nagyon sok idő kellett, míg belátták, hogy együtt kell működniük, és az együtt járás csak döccenőkkel működik, mert nem szerelemből, hanem kényszerből alakult így.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. augusztus 12., hétfő 07.47
Műsorvezető: Szénási Sándor