„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Másképp lehet fogást találni a jachtozó Szijjártón

11/09/2020 13:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd szerint inkább a vagyonnyilatkozat oldaláról lehetne megfogni a luxusjachtozó Szijjártó Pétert, akinek le kellene mondania. Hozzátette: a külügyminiszter és a NER-érában meggazdagodott Szijj László kapcsolata mindenképpen megérne egy NAV-vizsgálatot. A kormánypárti politikusok urizálásával kapcsolatban felidézte a fideszes Pokorni Zoltán egy régebbi mondatát arról, hogy aki belenyúl a pénztárba, annak le kell vágni a kezét. „Nem tudom, hány félkarú emberrel” találkoznánk – jegyezte meg.

2020. szeptember 11. Reggeli gyors / részlet, Magyar György (20.09.10.)
09:35
00:00

A Központi Nyomozó Főügyészség a kérdésével érintett tárgyban egy magánszemély által tett feljelentést elutasított, mivel a rendelkezésre álló adatokból kitűnt, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter luxusjachtozása kapcsán.

Magyar György ügyvédet kérdeztük, aki szerint, ha ügyészfejjel gondolkodik, a feljelentés tartalmából és az ügyészség által hivatkozott adatokból kiindulva nem megállapítható a hivatali vesztegetés elfogadása, sokkal inkább az adóbevallás, a vagyonnyilatkozat oldaláról kellene vizsgálni az ügyet. NAV-vizsgálatra lenne szükség, hogy alakultak a jövedelmi viszonyok, miből jutott erre, ki biztosította az utazást, ki számolta el, kapott-e előnyt ezzel összefüggésben valaki. 

Úgy fogalmazott: „nem feltétlenül a büntetőjogi felelősséget kell favorizálni”, létezik politikai, erkölcsi felelősség, közéleti elszámolás. Civilizált országokban, például Németországban és Ausztriában sokan lemondtak hasonló ügyek miatt. Említette Baden-Württenberg miniszterelnökének Égei-tengeri hajózását vagy azt, amikor a bajorországi kormányfő elutazott egy jóbarát kezdeményezésére külföldre, aztán lobbizott annak az illetőnek. Hans-Christian Strache osztrák alkancellár került kellemetlen helyzetbe egy ibizai úton, mennie kellett – tette hozzá.

De az nehezen bizonyítható, hogy van összefüggés Szijjártó hajózása és Szijj László meggazdagodása között a rendelkezésre álló adatok alapján. Persze kérdés, hogy mik a rendelkezésre álló adatok, feltárták-e ezeket – tette hozzá Magyar György. Úgy vélekedett: a jachtos ügyben a látszat azt üzeni, hogy Szíjj László, aki elég sok közbeszerzést nyert már a kormány jóvoltából, ezt utazásokkal honorálja, tehát tényleg meg kellene vizsgálni az ügyet. 

Szerinte a „magát nagyon fontosként beállító” külügyminiszternek vennie kellene a kalapját és lemondania, de minimum elnézést kérnie. Nem jó válasz, hogy ez az ő magánélete és ehhez senkinek semmi köze, mert ő közszereplő, a válasz az, hogy be kellene számolnia az ügy hátteréről.

Helikopterezés, jachtozás, aztán megint helikopterezés: eléggé elhatalmasodott az urizálás a vezetőink körében – fogalmazott. Megjegyezte: Pokorni Zoltán fideszes politikus, polgármester azt mondta annak idején, hogy aki belenyúl a közösbe, annak le kell vágni a kezét, „nem tudom, hány félkarú emberrel közlekednénk a jövőben”. Visszatetsző a választópolgároknak, hogy valaki helikopterrel utazik el egy vidéki városba, ahova eljuthatna szirénázva, autóval is.

Arról is beszélt, hogy vagyonnyilatkozat szinte megfoghatatlan, gumijogszabályról van szó, nincsenek következményei, nagyon könnyen kozmetikázható, magyarázható. Az is a magyar parlament egyik mulasztása, hogy ezt senki veszik komolyan, eltakarja a valóságot. Jogállamban ez így nem maradhat – tette hozzá Magyar György.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. szeptember 11., péntek 07.35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert