„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Jön az ellenzék tesztje, ha nem sikerül, marad a toporzékolás

21/07/2020 11:08

| Szerző: Klubrádió

Meg kell értenie az ellenzéki pártoknak, hogy közös jelöltekre, közös listákra és ellenzéki előválasztásokra van szükség ahhoz, hogy sikerrel vegyék fel a küzdelmet NER ellen. Ennek az országos együttműködésnek lesz a próbája a borsodi 6. választókerület őszi időközi választása – mondta Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke. A tiszaújvárosi választókerületben ki lehet próbálni, hogyan működhet majd 2021-ben az országos parlamenti ellenzéki előválasztás, amikor azt már 106 helyen kell megrendezni.

2020. július 21. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Magyar György 2020.07.21.
07:25
00:00

Nagy a tétje az ősszel esedékes tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztásnak, hasonlóan a 2015-ös időközihez, amikor a baloldali pártok támogatottja nyerni tudott, és így elveszett a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Most is van esély az ellenzéki győzelemre, de csak akkor, ha a Fidesszel szemben álló pártok félreteszik az ideológiáikat, a sovén gondolkodásmódjukat, és egy előválasztáson megtalálják a legalkalmasabb közös jelöltet – mondta Magyar György ügyvéd, a tavalyi fővárosi ellenzéki előválasztásokat szervező a Civil Választási Bizottság elnöke.

Magyar György úgy tudja, vannak már tárgyalások a közös ellenzéki jelölt kiválasztásáról, de hangsúlyozta, „a jó isten mentese meg attól az ellenzéket”, hogy a pártok előválasztás nélkül egyezkedjenek róla. Szerinte ugyanis nem csak a közös jelölt léte fontos, hanem az is, hogy a pártok erről a személyről ne a választók feje fölött döntsenek, hanem az állampolgár érezhesse, van beleszólása a döntésbe, és ezáltal is a legalkalmasabb és legnépszerűbb jelöltet találhassák meg. A civileknek be kell láttatniuk a pártokkal, hogy a politika nem azonos a pártpolitikával, az ellenzékiség az ellenzéki pártokkal – tette hozzá.

 
Magyar György Forrás: Klubrádió
 

Magyar György szerint ugyanez lesz a helyzet a következő, 2022-ben esedékes országos parlamenti választáson is. Ha elmaradna az ellenzék összeállása, és mindenki elindulna a voksoláson a saját vágyai szerint – vagy azért, hogy bezsebelhesse a kampánytámogatási pénzeket –, akkor a NER soha nem lenne lebontva. Megmaradna viszont a pampogás és a toporzékolás lehetősége azon, hogy miért is ilyen csúnya a diktatórikussá váló magyar rendszer.

Egy az egy elleni felállásra van tehát szükség az egyéni választókerületekben, valamint közös listavezetőre, aki egyben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is lehet, és aki fel tudja venni a versenyt Orbán Viktorral – mondta Magyar György. Szerinte a közös listával olyan eredményt lehetne elérni, ami a választókerületi eredményekkel együtt talán biztosíthatja a parlamenti többséget az ellenzéknek. Persze erre csak akkor van esély, ha mindezt az ellenzéki pártok is belátják – mert ha nem, annak nyögés lesz a vége.

Magyar György hangsúlyozta, a tiszaújvárosi időközi képviselőválasztás azért is nagyon fontos, mert ott előre ki lehet próbálni, hogyan működhet majd 2021-ben az országos parlamenti ellenzéki előválasztás, amikor azt már 106 helyen kell megrendezni. A Civil Választási Bizottságnak megvan a technikai és személyi háttere a tisztességes lebonyolításhoz, amit most tesztelhetnek is,

A Tiszaújváros mellett Szikszót és Szerencset is magában foglaló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert a terület országgyűlési képviselője, a fideszes Koncz Ferenc július 10-én közlekedési balesetben elhunyt.

A politikus haláláig a Fidesz-KDNP-nek az 199 tagú országgyűlésben 133 képviselője volt, vagyis épp megvolt a kétharmada. Az vitatott, hogy a mostani helyzetben is van-e még a kormányoldalnak ilyen arányú többsége. Ennek megítélése attól függ, a fideszes és KDNP-s képviselők jelenlegi számát a parlament korábbi 199 fős teljes létszámához viszonyítják, vagy a mostani 198-as adathoz. Akárhogy is számolnak, és akármi is lesz azonban a tiszaújvárosi választás eredménye, valószínű, hogy a kormány a jövőben is maga mellé tudja állítani a képviselők kétharmadát, akkor is, ha ezt a Fidesz és a KDNP frakciói önmagukban nem lennének képesek biztosítani. A kormány ugyanis jó eséllyel számíthatna a német nemzetiségi képviselő és a Mi Hazánk parlamenti tagjainak támogatására is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/ Interjú Magyar Györggyel
2020. július 21., kedd 08.35
riporter? Dési János