„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Behozzuk a nulladik fordulót

2/03/2021 16:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Abszurd a magyar választójogi rendszer, második fordulót nem lehet rendezni, ezért lényeges az előválasztás. A módszer Budapesten már bevált.

2021. március 02. Reggeli gyors/Reggeli személy - 21.03.02. Magyar György
20:26
00:00

Augusztus 23-án indul az aláírásgyűjtés az ellenzéki előválasztásra. Mind a 106 egyéni választókerületben szeretnék megmérettetni a jelölt-jelölteket, illetve a hat ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjeit is. Magyar György ügyvéd, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY), illetve a Civil Választási Bizottság egyik alapítója úgy véli, hogy az előválasztás egy rendkívül fontos eszköz a mozgósításra, a választók megszólítására. Továbbá a pártoknak edzés a nagy választásra.

A magyar választójogi rendszer abszurd, itt meghalt a jogállam. Második forduló nincs, szinte csak a Fidesz tud győzni, ezért egyetlen esély marad az ellenzék számára: az első előtti, mondhatni nulladik forduló. Ez kampány is, meg egy szűrő is. Aki részt kíván rajta venni, leadhatja a szavazatát papíron és online is. Magyar György kiemelte, hogy a számítástechnikai rendszerük biztos, adatokat nem gyűjtenek, nem tárolnak. A fideszes trollokat ki tudják szűrni.

A választók voksolhatnak majd a saját választókerületük jelöltjeire és valószínűleg több miniszterelnök-jelöltre is. Az utóbbiak versenye feltehetően nem dől el, ezért számítani lehet egy második fordulóra is, amelybe azok kerülhetnek be, akik az elsőn 15 százalékot elértek. A cél az, hogy október 23-ára világos legyen a kép, lehessen tudni, hogy kik lesznek az ellenzék jelöltjei. A miniszterelnök-jelölt be tudja mutatni a közös ellenzéki programot és úgy indulhasson a nagy választási kampányban.

Magyar György hangsúlyozta hogy nem veszik át a pártok szerepét, csupán segítik, felügyelik a versenyt. Az előválasztásnál szélesebb körű és pontosabb közvélemény-kutatást nehéz elképzelni. Ütésálló, kemény jelöltek állítása, az a pártok dolga.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021.03.02. 09:00
Műsorvezető: Dési János