„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: A vádemelés is abszurd Fekete-Győrrel szemben

20/12/2020 09:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd szerint az, amit Fekete-Győr András terhére rónak, nem bűncselekmény és nem veszélyes a társadalomra, ezért maga a vádemelés is abszurd. Kizártnak tartja, hogy egy magyar bíró valakit ilyen tényállás mellett elmarasztaljon.

2020. december 18. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.12.18.)
10:30
00:00

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos önkormányzati képviselő ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat az ügyészség a 2018 decemberi tüntetéseken történtekkel kapcsolatban – közölte a hvg.hu. Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást. Az ellenzéki párt elnöke az egyik tüntetés alkalmával egy lila füstgránátot ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába. Fekete-Győr Andrásra másfél év börtönbüntetést kértek, három évre felfüggesztve. Ezt azt is jelenti, hogy nem indulhat a következő választáson? – kérdeztük Magyar György ügyvédet.

Úgy fogalmazott: ezt kizárhatjuk, a hatályos büntető törvénykönyv nem engedi, hogy akit felfüggesztett büntetésre ítélnek, azt a közügyektől eltiltsák, ez csak végrehajtandó szabadságvesztésnél lehetséges. De – jegyezte meg – a Fidesz-hatalom tíz perc alatt hozhat másik jogszabályt. Azért abban lehet bízni, hogy az marad, ami hatályban van, mert a Btk.-t nem szokták minden nap megváltoztatni, „csak ritkábban”.

 
Fekete-Győr András és Donáth Anna egy 2018. decemberi, rabszolgatörvény elleni tüntetésen (kép: Facebook)
 

Hangsúlyozta: szerinte maga a vádemelés is abszurd, mert ezt a cselekményt, amit Fekete-Győr terhére rónak, „nem tudta elkövetni”, azt csak szándékosan lehetne megtenni. Tehát akkor, ha valaki jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza meg a hivatalos személyt, bántalmazza, esetleg intézkedésre kényszeríti. Nem tudja elképzelni, hogy a dobálózás miatt a hivatalos személy (ez esetben a rendőr) abbahagyta volna a tevékenységét, következésképpen – fogalmazott az ügyvéd – „nem tényállásszerű” a vád.

Hozzátette: a büntetőjognak van egy minimálfeltétele, az, hogy az adott cselekmény legyen veszélyes a társadalomra. De szerinte ez nem veszélyes, ez az ember kiment tiltakozni az úgynevezett rabszolgatörvény bevezetése ellen, ami a véleménynyilvánítás egy formája. Természetesen, ha valakinek kárt okoz, azt meg kell térítenie, de büntetőjogi felelősség ebben az esetben „teljesen kizárható”. Szerinte itt kissé túllép a jogkörén az az ügyész, aki ilyent típusú vádat emel, pláne úgy, hogy szabadságvesztést kér, még ha felfüggesztve is. Magyar György azt mondta: kizártnak tartja, hogy egy magyar bíró valakit ilyen tényállás mellett elmarasztaljon.

Azt el tudja képzelni, hogy az egésznek az a célja, hogy büntetőeljárás hatálya alatt tartsák Fekete-Győr Andrást, hogy megrettenjen, hátrébb lépjen. Jelezte: úgy ismeri a Momentum elnökét, mint aki nem fél, elmondja a magáét, nem fogja a be a száját, és lehet, hogy ez nem tetszik a hatalomnak, így aztán megpróbál vele szemben fellépni. Az eljárás elhúzódása pedig pszichés terhet jelent, nem jó érzés, ha valakit gyanúsítanak, rabosítanak, vád alá helyeznek, tárgyalásra citálnak. Ugyanakkor szimpátiát is nyerhet vele, a hatalom túlzásaival szembeni ellenérzéseket válthat ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Krizsán Csaba

Megbeszéljük...
2020. december 18., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György