„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: A Lánchíd felújítása állami feladat

4/07/2020 10:07

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Nemzetközi szerződés kötelezi a magyar államot arra, hogy világörökség részét képező építmények állagmegóvásáról gondoskodjék. Vagyis: Semmi értelme a politikai vitának?

2020. július 03. Megbeszéljük - részlet 20.07.03. 16:00 Magyar György
09:41
00:00

Eddig is egyértelmű volt sokak számára, hogy politikai okokból huzakodik a kormány a fővárossal a Lánchíd felújítása kapcsán. Magyar György ügyvéd azonban még ennél is világosabbá tette, hogy miről van szó, amikor egy nemzetközi szerződésre hivatkozott. A Lánchíd a világörökség része. Amikor az lett, a magyar állam vállalta, hogy minden tőle telhetőt megtesz az állagmegóvásért, mégpedig a saját erőforrásai ráfordításával. Ez a magyar jogszabályokban is megtalálható, az örökségvédelemről szóló 1985-ös törvényerejű rendeletben és természetesen a mindenkori kormányra vonatkozik

Lánchíd

A felújítás az állam kötelessége akkor is, ha más a tulajdonos, jelen esetben a főváros – mondta Magyar György. Úgy nevezik ezt a jogban, hogy mögöttes felelősség. Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget az állam, akkor leveszik a világörökségi listáról az építményt. Első hallásra ez nem tűnik túl kemény szankciónak, de ha a turisztikai vonzatát nézzük, akkor megláthatjuk a pénzügyi hatásait. A világörökség ugyanis nem csak egy hangzatos szólam, a turisztikai szakma épít rá, figyelembe veszi, reklámozza.

Magyar György szerint tehát van miről tárgyalnia a fővárosnak, meg kell találni az összhangot, különben hátrányt szenved az egész ország.

Mindezt nyilvánvalóan a Fideszben is tudják, ismerik a törvényeket, a nemzetközi szerződéseket, kötelezettségeket. Mégis vitatkoznak annyi pénzen, amennyit más, többnyire teljesen felesleges dolgokra szó nélkül elköltenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Megbeszéljük
2020.05.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György