„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György: A közpénzek átminősítése már a bűncselekmény kategóriája

11/11/2020 20:39

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) alapítója azt mondta, felháborítónak tűnik a közpénz fogalmának leszűkítése az Alaptörvényben. Kivonni az emberek pénzét – amit adófizetőként befizetnek a költségvetésnek – az elszámoltatás lehetősége alól, „ez már a bűncselekmény kategóriája” – fogalmazott.

2020. november 11. Esti gyors-részlet / Magyar György, interjú 2020.11.11
08:08
00:00

Kilencedszer módosítják a „gránitszilárdságú” Alaptörvényt. Magyar György ügyvéd szerint nem a jogi indokoltság vagy az identitások meghatározása, hanem a népléleknek megfelelés, az ügyeletes gonoszok megtalálása és megleckéztetése vezeti a jogalkotót. Óriási szégyen egy demokráciának csúfolt rendszerben, hogy alkotmánymódosítással akarnak ilyen kérdéseket rendezni – fogalmazott.

Hozzátette: szintén felháborítónak tűnik a közpénz fogalmának leszűkítése. Kivonni az emberek pénzét, amit adófizetőként befizetnek a költségvetésnek, az elszámoltatás lehetősége alól, „ez már bűncselekmény kategóriája”. Az államháztartási törvény és az Állami Számvevőszék nem tudja kontrollálni ezeknek a pénzeknek a sorsát, tehát az embereknek fogalmuk nem lesz arról, hogy hova és mire fizetik a pénzt.

Magyar Györgyöt arról is kérdeztük, hogy a választási törvény szintén kedd éjfélkor, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke által benyújtott módosítása úgy szól: "Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított". 

Szerinte ez első ránézésre még úgy is tűnhet, mintha segítené az ellenzéket ez a javaslat, de csapdákat rejt magában. Megjegyezte, egyébként nem lát más esélyt az ellenzék győzelmére, mint lehetőség szerint mindenhol előválasztáson kiválasztott 106 egyéni jelöltet megtalálni, egy közös listát jól összeállítani, és ha lehet, előválasztással eldönteni a miniszterelnök-jelölt személyét is. 

Ezzel a változtatással az a mögöttes célja lehet a hatalomnak, hogy akik össze akarnak állni, azokat pénzügyi alapon ugrassza össze. Jelentős mértékben változik a támogatási rendszer, és akik együtt akarnak működni – rendkívül helyesen –, azoknak egy állami támogatáson kell osztozkodniuk, holott eddig a különböző pártok külön indulása miatt lehetett egyéb pénzeszközökhöz is jutni. 

Az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) számításai szerint a két lista 3-5 mandátum elvesztését jelentené a Fidesz által bevezetett győzteskompenzáció miatt. Ha ugyanis több ellenzéki lista van, megoszlanak a szavazatok, ahol nyer, nagyobb különbséggel nyer a kormánypárt, ami nagyobb győzteskompenzációt jelent. Ami megoldás lehet, az a közös listán túl egy választási párt létrehozása, ez a választóknak is szimpatikus lenne, könnyebben tudnának dönteni, hogy hatalomban akarják-e tartani az Orbán-kormányt, vagy leváltanák – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. november 11., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás