„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György Dull híváslistájáról: Ez az Origo foglalkozása, a lejáratás

30/07/2020 22:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Origo azt állítja, ismeri Dull Szabolcs híváslistáját, és ennek alapján az Index menesztett főszerkesztője Dobrev Klára DK-s politikust hívta. Magyar György ügyvéd szerint ezt jogszerűen sehonnan nem tudhatták. Az, hogy Dull Dobrevvel beszélt volna, nem más, mint hangulatkeltés, a közvélemény befolyásolása, de a lejárató kampányokra szakosodott Origónál van pénz sajtóperekre – vélekedett.

2020. július 30. Esti gyors / részlet, Magyar György (20.07.30.)
07:14
00:00

A kormányközeli Origo szerint Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője Dobrev Klárát, a DK európai parlamenti képviselőjét, azaz, ahogy ők írják, „Gyurácsánynét” hívta. A cikkben azt állítják, ismerik Dull híváslistáját, erről kérdeztük Magyar György ügyvédet az Esti gyorsban. 

Azt mondta: jogszerűen sehonnan sem tudhatja az Origo, hogy ki szerepel Dull Szabolcs híváslistáján, de „ismerjük az Origo gyakorlatát, (...) csúsztat, kikap egy elemet a tényállásból, körberajzolja, majd átfesti és tálalja”. Felkészültek a sajtóperekre, van pénz arra félretéve, hogy kifizessék a költségeket, majd „röhögnek a markukba”. Ez nem más, mint hangulatkeltés, a közvélemény befolyásolása – vélekedett.

Úgy folytatta: vélhetően kiszivárgott az Indexből a híváslista (pedig azért küldték el a főszerkesztőt, mert állítólag ő szivárogtatott – jegyezte meg), és hozzátették ezt a történetet, hogy ha valaki az Altus számát hívta, akkor biztosan Dobrev Klárával beszélt. Ebből szerinte semmi nem következik, az Altus felszámolás alatt áll és Dobrevnek már nincs köze hozzá. Honnan tudják, hogy ki volt a vonal végén és mi volt a beszélgetés tartalma? Ez „a költemények világába tartozik”, fake news Magyar György szerint.

Dull Szabolcs
 
Dull Szabolcs (kép: Facebook)
 


Úgy vélte: az Origónak nem sikerül majd kihátrálnia ebből a felelősségből, több pert nyertek már a portállal szemben. Viszont szerinte erre fel van készülve az Origo, „ez a foglalkozása, ezért kapják a bértollnokok a fizetésüket”, hogy lejárató anyagokat írjanak, karaktergyilkos tartalmakat írjanak a hatalomnak kedvezően.

Magyar György azt is mondta: normális országokban a munkáltató megállapodik a munkavállalóval, hogy miként kezelik a céges telefonnal kapcsolatos információkat. Ahhoz a munkáltatónak semmi köze, hogy alkalmazottja miről beszélt bárkivel is. Magyarországon erre nincs tételes szabályozás, de van állásfoglalás a Péterfalvi Attila-féle Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól. Bírságok jönnek abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy a munkáltató visszaélt a helyzetével. Tehát ebből személyiségi jogi sérelem és adatokkal visszaélés következhet – itt a jogi út megnyílt akár Dull Szabolcsnak, akár a többi sértettnek, tette hozzá az ügyvéd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. július 30., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János