„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Magyar György a Hableány-tragédiáról: a két nagy hajó kapitánya csak meg akarta úszni

16/10/2019 19:04

| Szerző: Klubrádió

Magyar György a Reggeli személyben beszélt arról is, mint a Hableány matrózának családját képviselő ügyvéd, hogy a tragikus baleset után 15-20 ember volt a vízben, és nem mentették ki őket. A két Viking-hajó kapitánya csak ki akart keveredni ebből – tette hozzá.

2019. október 16. Reggeli személy / részlet, Magyar György, 2. rész (19.10.16.)
09:52
00:00

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délelőtt sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy október 10-én lezárult a nyomozás a május 29-én este 9 óra 5 perckor történt dunai hajóbalesettel kapcsolatban – írja a 168 Óra. A Hableányt a Viking Sigyn szállodahajó tarolta le, a sétahajó hét másodperc alatt elsüllyedt.

Magyarország történetének legnagyobb polgári hajókatasztrófáját heten élték túl, 25 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet életét vesztette, egy dél-koreai nőt még keresnek.

Pál Adrián rendőr ezredes, a BRFK rendőr-főkapitányának bűnügyi helyettese a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Viking Sigyn szállodahajó után haladó Viking Idun kapitányának és legénységének felelősségét segítségnyújtás elmulasztása miatt vizsgálják. Ez viszont külön büntetőeljárásban történik, gyanúsítás még nem történt. 

Magyar György azzal kezdte: a két Viking-hajó gondtalanul közlekedik a Dunán, azóta is szállítja az utasokat, nem foglalták le, nem vették zár alá. Úgy folytatta: működhetnek mögöttes érdekek „nem véletlenül írja azt a [Borkai Zsolt győri polgármester orgiáját nyilvánosságra hozó – a szerk.] blogger, hogy felkészül Rogán Antal”, ezt nem akarná kifejteni, csak utal rá, de lehetnek összefüggések.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs meg egy áldozat. Látták a felvételeket, tisztán látszik, hogy 15-20 ember volt a vízben és nem mentették ki őket. A hajók nem kommunikáltak egymással. A két Viking-hajó kapitánya, egy orosz és egy ukrán ember, Fegya és Jurij, négy perc után kezdte el a rádióforgalmazás, azt kérdezte az előbb haladó a mögötte haladótól, hogy mit lát, szerinte arról szólt az egész, azzal voltak elfoglalva, hogyan lehet ebből az ügyből kikerülni, ha már elkezdett az egyik a híd alatt előzni és megtörtént, ami megtörtént.

A második hajóról a személyzet nem kapitányi utasításra dobott be világító mentőöveket. Magyar György szerint a felelősségét vizsgálni kell a második hajó kapitányának is, hiszen az szinte megállás nélkül továbbment. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy nem látszottak a vízbe esett emberek. Az pedig nem fér a fejébe, hogy mehetett el ez a hajó. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! (Címlapi kép: Wikimedia Commons)

Reggeli gyors/Interjú Magyar Györggyel
2019. október 16., szerda 09.00
riporter: Para-Kovács Imre