„Klubrádió
Esti gyors

Lófej Pokorni ágyában – Dési János jegyzete

7/02/2020 17:40

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Pokorni Zoltán fideszesként csatlakozott a neonáci felvonulás ellen fellépő polgármesterekhez, ezzel nyíltan szembefordult azzal a fideszes politikával, amely mentegetni akarja a háborús bűnösöket, amely hősökről hadovál meg Európa védőiről és egyéb náci dolgokról. Ezért ő tiszteletet érdemel és támogatást, hogy ne maradjon egyedül. Ha komolyan gondolja, lenne mit tennie.

2020. február 07. Esti gyors / részlet, Dési János jegyzete (20.02.07.)
03:13
00:00

Mint azt tudjuk, amikor sunyi és gyáva neonácik felvonulást szerveztek a fővárosban, akkor komoly tüntetés formálódott ellenük. Igaz, túl sokan sem voltak, talán különösebb közvetlen veszélyt sem jelentettek a világra ezek a neonácik, ráadásul feltűnően beszari alakok, akik próbálnak mindenféle nevetséges érvet kitalálni, hogy ők tulajdonképpen nem is, mindezt úgy, hogy azért mindenki értse, dehogynem.

No és akkor a katolikus főpapok, a református lelkészek, a helyi és országos politikusok, a közéleti emberek vezetésével csinos tömeg jött össze és megakadályozta, hogy a nácik randalírozzanak, felvonulás címén.

Egészítsük ki mindezt azzal, hogy ez 2007-ben történt Prágában, a zsidók elleni egyik első jelentős autodafé, a Krisztályéjszaka évfordulóján.

Évekig irigykedtem ezért (is) Prágára. És tessék, lassan lassan azért Pesten is alakul valami. Ugyan a neonácik lelkes provokátorokként újra és újra megtartják a kitörés vagy becsület napjának nevezett neonáci, újnyilas provokációjukat – de egyrészt civilek egy csoportja szerveződik ellenük, másrészt három fővárosi kerület polgármestere próbál tenni ellenük valamit. Jó szóval, felvilágosítással, történelmi ismeretek közzétételével és leginkább példamutatással, kiállással.

És azért érdekes mindez, mert egy fideszes polgármester is csatlakozott a közös fellépéshez. Pokorni Zoltán.

Persze nem tudjuk, csatlakozott volna-e, ha nem jelenik meg a nyáron Rab László kollégánk kiváló írása arról, hogy Pokorni nagyapjának a neve úgy szerepel azon a bizonyos engedély nélkül, provokációként felállított turulos szobron, hogy jól igazolhatóan tömeggyilkosságokban vett részt '45 legelején, mint „megtorlásvezető.”

És itt még egyszer szögezzük le, senki sem gondolja, hogy Pokorninak akár a legkisebb felelőssége is lenne azért, amit nagyapja tett. De fideszes politikusként igenis komoly felelőssége van abban, hogy mi történik ebben az országban.

És Pokorni most nyíltan szembefordult azzal a fideszes politikával, amelyik mentegetni akarja a háborús bűnösöket, amelyik hősökről hadovál meg Európa védőiről és egyéb náci dolgokról.

Ezért ő tiszteletet érdemel és támogatást, hogy ne maradjon egyedül.

Ha komolyan gondolja, lenne mit tennie.

Hiszen a Fidesz egy része nyíltan menetel a szélsőjobbon. Az átlátszó írta a minap meg, miként fonódik össze a náci túrát szervező csapat a köztévével, miként kapnak állami támogatást az ezt szervező csoportok és így tovább.

Aztán ott a nyílt uszítás a menekülőkkel szemben, amikor az állami tévé egyik úgynevezett szakértője, miután megállapítják, hogy persze direkt cselvetésből és aljasságból, de gyerekek is vannak a menekülők közt, arról értekezik, hogy akár éles lőszerrel is közéjük kellene lőni.

Nyílt emberiségellenes uszítás a Fidesz környékén.

És akkor még nem is beszéltünk Pokorni egykori szakterületéről, az oktatásról, amelyet szintén most önt el a tökéletes barbárság.

Kétségtelen, akadnak szervezetek, így a maffia és a Fidesz, ahol nem nagyon viselik el a másként beszélőket, másként gondolkodókat, a gondolkodókat. Pokorni valóban egy szép napon egy csinos levágott lófejet találhat az ágyában.

Dehát a hősök általában nem születnek, hanem lesznek. Figyeljünk Pokornira.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2020. február 7-i adásában hangzott el. (Kiemelt kép: MTI/Ilyés Tibor)