„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lesz-e újra magyar Szabad Európa Rádió?

29/08/2019 21:28

| Szerző: Klubrádió

Charles Gáti politológus professzort kérdeztük a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindításáról. Szerinte 50 százaléknál jobb az esély.

2019. augusztus 29. Megbeszéljük / részlet, Charles Gáti (19.08.29.)
13:32
00:00

Charles Gáti írt először a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindításáról nem sokkal ezelőtt a Népszavában, most összeállítás jelent meg arról, hogy Romániában és Bulgáriában elindították, ha nem is a hagyományos módon, de Facebookon, Youtube-csatornán, internetes portálként a SZER-t.

Közölte: a Freedom House, a Riporterek Határok Nélkül és hasonló szervezetek sajtószabadsággal foglalkozó listáin Magyarország hasonlóan szerepel, mint Románia és Bulgária (hol kicsit jobb, hol kicsit rosszabb helyen áll). Felvetődött az a kérdés, hogy akkor nem kellene-e ugyanazt megcsinálni, mint az említett két államban.

Ő harmadmagával hét és fél éve írt erről egy véleménycikket a Washington Postba, és úgy tudja, ezt valaki újraolvasta, majd elkezdtek magánál a Szabad Európánál, Prágában érdeklődni a lehetőségekről. A részleteket nem tudja. Az viszont nyilvános, hogy 3-4 hónappal ezelőtt a kongresszus külügyi bizottsága kiadott egy költségvetési tervet, amelyben benne volt, hogy az amerikai információs programokat ki kell terjeszteni Közép- és Kelet-Európára.

Charles Gáti felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy olyan amerikai kormányzat, amilyen még nem volt: az elnök szavait nem mindig követi a bürokrácia, sőt, sokszor próbálja tompítani a „szamárságokat”, amiket mond. Ezt nem lehet összehasonlítani a magyar politikával, ahol Orbán szava dönt még kis kérdésekben is. Trumpot már lényegében csak azok a kérdések érdeklik, amelyek az újraválasztásával kapcsolatosak, és ez nem tartozik azok közé.

Ha úgy döntenek, hogy újraindítják a rádiót, akkor erről a Kongresszus dönt. Kétli, hogy ilyenbe beleszólna az elnök, a külügyminiszter vagy a nemzetbiztonsági tanácsadó. Ez már többé-kevésbé bürokratikus vágányon van, nincs kizárva, hogy nem lesz meg, de szerinte 50 százaléknál nagyobb az esélye annak, hogy eldöntik és néhány hónapon belül elkezdik megvalósítani.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük... 
2019. augusztus 29., csütörtök 17:35
Műsorvezető: Bolgár György