„Klubrádió
Reggeli gyors

Lengyelországban helyezkedik a magyar miniszterelnök

11/03/2019 09:37

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor - úgy látszik - az Európai Néppárttól jobbra keresi a helyét. Ott három frakció van, az egyikben mértékadó a lengyel kormánypárt.

2019. március 11. Reggeli gyors - részlet 19.03.11. Domány András
04:43
00:00

Lengyelországban tárgyal Orbán Viktor, valószínűleg azért, mert ha kitessékelik az Európai Néppártból, akkor a lengyel kormánypárttal a Jog és Igazságosság Pártjával akar valamilyen közös frakcióban lenni. Ez azonban nem olyan egyszerű. Amint Domány András külpolitikai újságíró a Reggeli gyorsban elmondta: a néppárttól jobbra ma három frakció is található az Európai Parlamentben. Tehát a populista vonal egyáltalán nem egységes.

Ráadásul a lengyel-magyar viszony sem felhőtlen, mert például az Oroszországgal kapcsolatos vélemény erősen eltér a két országban, ismert történelmi okok miatt. A migránskérdés megítélése szintén különböző, miután ez Lengyelországot gyakorlatilag nem érinti. Igaz, a PiS épp most tette közzé 12 pontos programját, amelyben a bevándorlással is foglalkozik, de a lényege mégis az uniós alapértékekhez való visszatérés.

Az is árulkodó, hogy a lengyel sajtó nem foglalkozik különösebben Orbán Viktor látogatásával.

Szénási Sándor és Domány András beszélgetését a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.