„Klubrádió
Galaxis kalauz

Lehetetlen küldetés, hogy megéljük álmainkat a királyi udvarban?

4/07/2020 18:58

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A címben összevontuk a Galaxis kalauz legutóbbi adásának három témáját: a királyi udvarok hagyományőrzését, az emberek álmainak eléréséhez vezető önismereti munkát és a nézők által nagyon kedvelt filmes toposzt, amikor egy hős lehetetlen helyzetből nyer.

2020. július 01. Galaxis kalauz (2020. július 01., szerda 15:00)
48:43
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Első megállónkban azt vizsgáltuk meg, hogy mennyiben változott a királyi udvarokban a rend, lazítottak-e a szabályokon, vagy éppen hogy a végtelenségig ragaszkodnak a hagyományokhoz? A brit király udvar a szemünk előtt van, így folyamatosan szembesülhetünk vele, hogy az egyik legrégebben uralkodó család nagyon konzervatív, még a viktoriánus korból megmaradt szokásokban él, más európai udvarokban azonban ennyire nem szigorúak, több minden belefér. Akármennyire vaskalaposak, kilengések, botrányok minden családban vannak. A brit királyi család igyekszik elkerülni a bulvár-hírveréseket, nagy kockázatnak pedig Harry herceg és Meghan Markle bejelentése sem számított, hogy köszönik, a saját életüket választják. Harry a trónöröklési sorrendben csak a hatodik volt, tehát semmiképp nem lett volna király, így őt könnyebben engedték szabadon, de persze az sem ártott, hogy Harry II. Erzsébet nagyon kedves unokája. Vilmossal és Katalinnal nincs sok rizikó a trónöröklésben, a házaspárral biztosítva van, hogy a hagyományok tovább élnek.

 II. Erzsébet királynőt ábrázoló bábu (kép: Pixabay)
 
 


Második megállónkban arra kerestük a választ, hogy elengedhetetlen-e, hogy álmaink elérése érdekében renitensek legyünk? Mindenképpen szükséges tágabb keretekben gondolkozni, kreatívnak lenni, ha nem is éppen kell átlépni a határokon. A célok, álmok elérése önismereti munka, az önismeret pedig a lelkünket is csiszolja, az utunk közben visszajelzéseket kapunk a külvilágtól és a saját lelkivilágunktól, ami a tisztességet segíti megvalósulni az életünkben. Ehhez persze elengedhetetlen az önismereti munka.

A filmipar tele van olyan történetekkel, ahol lehetetlen küldetésekre vállalkoznak különböző emberek. Főleg Hollywoodban szeretnek olyan sztorikhoz nyúlni, ahol a hős reménytelen helyzetben nyer, akár teljesen fikciós alapon, akár valós történet nyomán. Fontos összetevő, hogy a főhős sosem indulhat nulláról, hiszen jobban érezzük magunkat, ha egy átlagember, vagy egy hátrányos helyzetben lévő átlagember tesz rendet a világban, jobban is tudunk azonosulni vele. Minden ilyen hős mögött áll azonban általában egy mentor, aki „nem éri meg a stáblistát”, valamint a barátok, akik támogatják a magányos hőst. Ezek mind ősi mesei elemek, amelyek által a néző is könnyebben átérzi a történetet.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Galaxis kalauz
2020. júlis 1., szerda 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória