„Klubrádió
Reggeli gyors

„Lehet, hogy a magyaroknak nem jó, de a német cégek érdekeit nem sérti”

18/09/2020 17:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Így fűzte be Orbán Európa nagyhatalmát című cikkében mutatta be Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója a miniszterelnök és a Fidesz német kapcsolatainak alakulását a kezdetektől mostanáig. A Klubrádióban azt mondta: a németek elégedettek, háttérbeszélgetéseken elismerik, hogy valami jogállamisági probléma van Magyarországon, de szerintük nem rosszabb, mint máshol. „Lehet, hogy ez a magyaroknak nem jó, de az ő érdekeiket nem sérti”.

2020. szeptember 18. Reggeli gyors / részlet, Panyi Szabolcs (20.09.18.)
10:14
00:00

A 444-en csütörtök este jelent meg az Így fűzte be Orbán Európa nagyhatalmát című hosszú, alapos cikk, amely a kezdeti, még liberális Orbán Viktor és Fidesz német kapcsolatainak alakulását mutatja be mostanáig, a nagyszabású fegyvervásárlásokig, érintve persze a többi között az autóipari cégek bőkezű támogatását és a kapcsolatot Angela Merkel kancellárral. Panyi Szabolcsot, a Direkt36 újságíróját, az című cikk szerzőjét kérdeztük.

Merkel a zsingagógában

Elsőként arról a kis túlzással filmbe illő epizódról beszélt, amikor Angela Merkellel próbált négyszemközt beszélni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetője. Az újságíró elmondta: 2015-ben járt Budapesten Merkel, aki programja végén meglátogatta a Dohány utcai zsinagógát és találkozott a zsidó közösség vezetőivel. A Mazsihisz már akkor is kapott „hideget-meleget, de inkább hideget” a kormánytól (mert szóvá tette a kormánypárti holdudvar antiszemita megnyilvánulásait), ezért Heisler András, a szövetség vezetője arról akart beszélni a német kormányfővel, hogy itt valami rossz készül az országban, ami a közösségüket negatívan érinti. Úgy számoltak, hogy három percük lesz, amíg Merkel az autójáig ér, addig egy folyosón tudnak vele beszélni. De amikor kiléptek a tárgyalóteremből, és úgy volt, hogy csak Heisler és Merkel lesz ott, hirtelen felbukkant Magyar Levente, a külügy államtitkára, aki úgy került a zsinagóga területére, hogy a szervezők nem tudtak róla. Abban biztosak voltak, hogy a titkosszolgálat figyelni fogja őket, hiszen a világ egyik vezetője látogat oda. Arra jutottak, hogy óvatlanok voltak és kiszivárgott a kommunikációjuk a kormányhoz.

 
Merkel és Orbán
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Ez az eset máshol nem jelent meg, csak azt lehetett eddig tudni, hogy Orbán Viktor is ott szeretett volna lenni a zsinagógalátogatáson, azért is, hogy ne hallhasson olyat Merkel Magyarországról, amit nem akar, de ezt a kérését élesen elutasították.

Magyar-német üzleti kapcsolatok

Panyi Szabolcs felidézte azt is, hogy 2017-ben egy frankfurti felhőkarcolóban tartott fogadáson (ahol a cikk egyik forrása jelen volt) egy autóipari fejes pár pohár ital után gyakorlatilag azzal hencegett, hogy Szijjártó Péter külügyminisztert gyakorlatilag bármikor felhívhatják, de adott esetben Orbán Viktort is könnyen elérik. Ez a dízelbotrány közepén történt, amikor kiderült, hogy a Volkswagen-csoport cégei manipulálták a károsanyag-kibocsátási adatokat, sokkal szennyezőbbek voltak autóik, mint amit közzétettek. Az egész ügy annyira kínos volt, hogy az autógyártók úgy érezték, a német kormány elkezdett kihátrálni mögülük, ekkor fordultak Orbán Viktorhoz, hiszen az Audi-gyár már akkor is nagyon fontos volt Magyarországnak, és ő lobbizott is értük.

Az elmúlt öt évben a KKM egyedi kormánydöntések alapján formálisan munkahelyteremtésre állami támogatásként 40-80 milliárd Ft közötti összeget vág hozzá cégekhez, ebből másfélszer-kétszer annyit kaptak a német, mint a magyar vállalatok. Bárkivel beszélt német részről, rendkívül elégedettek voltak azzal a bánásmóddal, amit Magyarországon kapnak.

Panyi Szabolcs szóba hozta a fegyvervásárlásokat is, a közelmúltban rengeteg tankot, gyalogsági harcjárművet vett a magyar állam Németországtól, de helikopterek is érkeznek német közvetítéssel. Akármit is mond Orbán Viktor Angela Merkel bevándorláspolitikájáról, a fontos kérdésekben mindig támogatja őt. A németek hálásak, háttérbeszélgetéseken ugyan elismerik, hogy valami jogállamisági probléma van Magyarországon, de szerintük nem rosszabb, mint máshol, mint mondjuk Olaszországban, ahol maffia van jelen. Lehet, hogy ez a magyaroknak nem jó, de az ő érdekeiket nem sérti, őket nem érdekli.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020.09.18. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert