„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Leáldozóban a jakuzák napja

19/03/2019 11:22

| Szerző: Klubrádió

Léteznek még Japánban jakuza alvilági csoportok, de az utánpótlásuk egyre kevesebb. A teljes test tetoválása is kimegy a divatból.

2019. március 19. Ötös - részlet 19.03.19. Rácz Gábor
14:30
00:00

Induljunk ki a városi legendából: ha látunk egy japán embert, akinek hiányzik egy-egy ujjperce, tele van tetoválással, akkor az nagy valószínűséggel jakuza, alvilági alak. Az az igazság, hogy van benne valami. Jakuzák ma is vannak, bár egyre kevesebben. Rácz Gábor Ázsia-kutató beszélt a történetről.

A hagyomány meglehetősen régre nyúlik vissza, a XVII. században már léteztek jakuzák. Egészen a II. világháborúig fejlődtek is a szervezetek, de a rendkívül erős katonai uralom idején szétestek. A sorozási listákon a jakuzák elől szerepeltek, elvitték őket és sokan elestek a háborúban. A mostani szervezeti keretek azután alakultak ki. Virágzott a fekete gazdaság, ezért az alvilág is meg tudott erősödni. A csoportok specializálódtak, egyik a csempészetre, másik a szexiparra, védelmi pénzek szedésére, kábítószerre.

A tagok többsége a legalacsonyabb kasztból toborzódott, illetve a még korábban behurcolt koreai etnikai kisebbségből. Ez adja az ideológiai alapot is a „szegények védelmezőinek”.

Manapság meggyengültek a jakuza csoportok. A japán gazdaság egy ideje stagnál, ezt az alvilág is megérzi. A '90 után születettek már nem szívesen állnak be egy szigorúan hierarchikus férfiközösségbe. Egyébként a japán bűnözési statisztika egészen jó adatokat mutat. A levágott ujjakat igyekeznek műujjakkal pótolni, a teljes test tetoválása sem népszerű dolog már, vannak nyilvános helyek, például fürdőházak, ahová tetovált embert nem is engednek be.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.