„Klubrádió
Reggeli gyors

Lazítana a korlátozásokon a momentumos polgármester

26/01/2021 14:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Későbbre tolná a kijárási korlátozást (így a boltok tovább lehetnének nyitva), engedélyezné a vendéglátóhelyek teraszainak működését és nem csak a kutyásoknak tenné lehetővé az éjjeli sétát Soproni Tamás, a Momentum politikusa, a VI. kerület polgármestere.

2021. január 26. Reggeli gyors / részlet, Soproni Tamás (21.01.26.)
09:53
00:00

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármesterét kérdeztük arról, hogy későbbi zárást, sportolási lehetőséget és a vendéglátók teraszainak nyitását kérte hétfői Facebook-posztjában.

Szerinte szerint három aspektusa van a járványnak, az első maga a vírus, amely nagyon komoly veszélyt jelent, eddig 12 ezer magyar ember életét követelte. A második a lelki teher, amit a társadalom elvisel, mert be vagyunk zárva november óta, sokan elveszítik a munkájukat, a harmadik a gazdasági, különösen a turizmusban és a vendéglátásban, tehát például az, hogy míg Mészáros Lőrinc szállodáira adtak pénzt, a budapesti vendéglátósoknak valahogy semmi nem jutott.

Szerinte ezért jó lenne, ha a teraszokat ki lehetne nyitni, erre más országokban is van példa (mások mellett Máltát és Portugáliát említette), akár úgy, hogy korlátozzák az egy asztalnál ülők számát. Megkönnyítették a kerületben a teraszok nyitását, de tudja, hogy ez nem elég, ezért gondolkodásra szeretné sarkallni akár a kormánypártot is. Az esti kijárási korlátozást is nevetségesnek nevezte, mert összezsúfolják az embereket a boltokban 7-ig, pedig olyan szabályozás is van az említett országokban, amellyel meghatározzák, hogy adott négyzetméternyi területre legfeljebb hány ember léphet be. Hozzátette: a kutyások kimehetnek az utcára, de aki csak futni vagy sétálni akar egyet, az nem, és ezt szintén hibásnak tartja.

A koronavírus-járvány terjedéséről a kormány tudja a legtöbb adatot, de a vírus reprodukciós rátáját nem hozzák nyilvánosságra. Soproni Tamás szerint elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni egyes intézkedéseket, például, ha már olyan jól állunk, hogy ez 1 alá csökken, akkor akár a gimnáziumokat, vagy a vendéglátóhelyek belső tereket is ki lehetne nyitni.

Szóba hozta, hogy a teljes lezárás az öngyilkosságok és a családon belüli erőszakos esetek számának növekedéséhez vezet. Ugyanakkor azt is elmondta a momentumos politikus, hogy mind a két oldalt meg kell vizsgálni, és olyan döntést hozni, amely nem veszélyeztet senkit.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Soproni Tamás Facebook-oldala

Reggeli gyors
2021.01.26. 07:35
Műsorvezető: Dési János