„Klubrádió
Eurozóna

Látszólag közeledés, valójában kemény harc

8/02/2019 15:13

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárti média nagy sikernek értékeli Angela Merkel találkozóját a V4-ek vezetőivel. A valóság ennél bonyolultabb, az országcsoport megítélése egyáltalán nem egységes.

2019. február 08. Eurozóna - részlet 21.02.08. Zgut Edit
12:12
00:00

A nagy közeledés – ilyen és hasonló értékelések jelentek meg a lengyel, cseh, szlovák, magyar kormánypárti sajtóban a német kancellár és a V4-ek vezetőinek találkozójáról. A kép azonban természetesen árnyaltabb, erről beszélt Eurozóna című műsorunkban Zgut Edit, a Varsói Egyetem kutatója.

Németország számára a visegrádi országcsoport összetetten problematikus, viszont gazdasági szempontból fontos. Nagyobb volumenben kereskedik ugyanis ezekkel az országokkal, mint az USA-val, vagy Kínával. Az utóbbi időben a hivatalos német diplomáciában némi elmozdulás tapasztalható, kevésbé konfrontatív a hangnem. A csúcstalálkozón nem is foglalkoztak olyan kényes témákkal, mint például a jogállamiság helyzete.

Mindez nem jelenti azt, hogy akár Németországban, akár az Európai Tanácsban elfeledkeztek volna erről. A háttérben meglehetősen nagy csata zajlik, más fegyverekkel. Az unió vezetői a jövőben a költségvetésen keresztül igyekeznek nyomást gyakorolni Lengyelországra és Magyarországra, ahol nem tartják be a jogállamiság elveit és rendszerszerű a korrupció. Az OLAF vizsgálatai is igazolják, a korrupció itt a legveszélyesebb.

v4
 
 
 

A V4-ek közül Szlovákia áll a legközelebb az EU-hoz, nem csak azért, mert az euróövezetbe tartozik, hanem azért is, mert a különböző szlovák kormányok jelezték, hajlandóak lemondani szuverenitások további elemeiről. Lengyelország a legnagyobb piac, örömmel látnák, ha közeledne az úgynevezett magországokhoz, elképzelhető egy szorosabb német-francia-lengyel kapcsolat is.

Zentai Péter interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu.