„Klubrádió
Esti gyors

László Imre: Itt nem fontos az egészség

21/05/2020 07:22

| Szerző: Klubrádió

Követeléshullámot indíthat el Újbuda önkormányzata, ugyanis benyújtotta a számlát a járvány elleni védekezés egyes költségeiről. A kormányhivatal egyelőre nem fizet.

2020. május 20. Esti gyors - részlet 20.05.20. László Imre
00:00
00:00

Az állam feladata, hogy gondoskodjék az emberek egészségének védelméről. Ez az Alaptörvénytől kezdve számos törvényben, rendeletben feketén-fehéren ott van. Például a munkavédelemről szóló törvényben, vagy abban a ’98-as népjóléti miniszteri rendeletben, amely a járványok elleni védekezésről szól. E szerint a kormányhivatalok feladata a védekezéshez szükséges anyagok, eszközök és a laboratóriumi kapacitás biztosítása. Erre hivatkozva nyújtott be számlákat 100 millió forint értékben Újbuda önkormányzata. A kormányhivatal azonban egyelőre nem fizet. Ha végleg elutasítja a számlák kiegyenlítését, akkor az önkormányzat feljelentést tesz. László Imre polgármester, a DK szakpolitikusa hasonló lépésekre számít a többi önkormányzattól is. Így egy komoly követeléshullám indulhat el.

Koronavírus - Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs
 

Az Esti gyorsban szóba került az is, hogy miféle átalakítás zajlik az egészségügyben. Egy része belügyi irányítás alá kerülne, azaz például a logisztikáért Pintér Sándor lenne a felelős, egy másik rész az innovációs minisztérium hatáskörébe tartozna. László Imre elmondta, hogy voltak olyan időszakok, amikor az egészségügy teljes egészében a belügyminiszter irányítása alatt állt. Itt az a probléma, hogy a kormányban ezek szerint ezután sem lesz önálló képviselete a szakterületnek. Vagyis a kormánynak nem fontos az emberek egészsége, az csak valami másodlagos dolog. Ez a hozzáállás elfogadhatatlan – mondja a volt kórházigazgató. Kásler Miklós improvizatív, visszatetszést kiváltó intézkedései szintén elfogadhatatlanok, különösen az „ágyfelszabadítás”, aminek következményeit rákente az orvosokra, vagy a rendelések kaotikus, hirtelen újraindítása, de a mostani tervek sem biztatóak.

Jó, ha az egészségügy finanszírozására többet költenek, de ez önmagában nem old meg semmit. Önthetik bele a pénzt, akkor sem változik semmi, ha a struktúrán, a szerkezeten nem változtatnak. Na és ez az, amihez a politika nem mer hozzányúlni. Ugyanis azt az országgyűlési képviselőt, akinek a körzetében mondjuk megszüntetnek egy kórházat, azt többé nem fogják megválasztani – mondja László Imre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Esti gyors
2020.05.20. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor