„Klubrádió
Reggeli gyors

Lassan indul a tanítás. Indul?

10/08/2020 14:01

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Máskor már áprilisban közzé szokták tenni a tanév rendjét, idén még nincs ilyen. Sok más sincs, úgy tűnik, hogy hiánycikk a pénz is.

2020. augusztus 10. Reggeli gyors - részlet 20.08.10. Totyik Tamás
07:05
00:00

Oktatás már pedig lesz szeptembertől, csak azt nem tudni, hogy milyen. Teljes a bizonytalanság. Van szép új Nemzeti alaptanterv. Hozzáértő pedagógusok ugyan kérték, hogy tekintettel a tavaszi járványhelyzetre és az őszi bizonytalanságra ezt ne vezessék most be, mégis bevezetik. Vannak kerettantervek, sőt tankönyvek is. Nincsenek viszont tanmenetek. Ilyeneket korábban a tankönyvírók készítettek, de most ez kimaradt. Az Emmiben remek ötlete támadt valakinek, írjanak ilyeneket maguk a pedagógusok. A legjobbakat kiválogatja egy zsűri és azokat közzé is teszik a többiek okulására. A „legeredetibb, a tanulók fejlődését szolgáló” és persze a központi tartalomszabályozókkal összhangban lévő tanmenetek szerzői elismerő oklevelet kapnak. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke erre mondja, hogy megalázó. Nem igaz, hogy nincs ilyen célra mondjuk 20 millió forint.

 
Távoktatás
Fotó: Komka Péter / MTI
 

Senki sem tudja, hogy normál menetben, vagy távoktatás-szerűen indul a tanév. Már rég készen kellene lenniük azoknak az internetes felületeknek, amelyeken a tanárok tarthatnák a kapcsolatot a diákokkal. A digitális oktatási stratégia ezt is előírta, sőt azt is, hogy készüljenek el a megfelelő digitális tananyagok, amelyekkel lehet is dolgozni. Ezek sincsenek meg. Úgy hírlik, hogy járványveszély esetén az osztrák modell szerint alakulna az oktatás, tehát csak a gócpontokban lévő intézményeket zárnák be és nem mindegyiket egységesen, illetve hibrid rendszer is elképzelhető, ami úgy nézne ki, hogy 3 nap az iskolában 2 nap otthon tanulhatnának a gyerekek. Hivatalosan még erről sem lehet tudni semmit.

A legszebb pedig az, hogy még a tanév rendjét sem közölte senki az iskolákkal, amit pedig más években már áprilisban meg szoktak tenni. Ugyanis számos tervezésnek ez az alapja, ennek segítségével lehet ütemezni a munkát egy iskolában.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.08.10. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor