„Klubrádió
Reggeli gyors

Lángos: a legősibb magyar street food

29/08/2019 18:05

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Lángos: a nyarak, a strandok, a Duna-part megunhatatlan étele, az üdülők street foodja, a legősibb magyar gyorsétel, amely minden trendet túlél. A Merőkanálban egy jót lángosoztunk, ha már ilyen meleg van.

2019. augusztus 29. Reggeli gyors / részlet, Merőkanál (19.08.28.)
04:19
00:00

Eredetileg a kenyértészta maradékából formázták és a kenyérsütés után a még parázsló kemencében sütötték meg. De már akkoriban is tejföllel, esetleg lekvárral fogyasztották. Ebből lett a mai zsírban, vagy olajban kisütött változat, amely magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban. Az új generációs food truck-osok sem mondtak le az örök kedvencről, sőt, inkább próbálták továbbfejleszteni. Erről is beszélgettem a Fülbevalóban Vad-Horváth Zoltánnal, a Street Food Egyesület vezetőjével.

De aki a hagyományos, finom lángosra vágyik, az akár meg is sütheti otthon. Nem állítom, hogy könnyű és elronthatatlan, és azt sem ígérem, hogy nem lesz zsírszag a konyhában, de az biztos, hogy frissen isteni tud lenni a krumplis, juhtúrós lángos. Kell hozzá: 40 dkg liszt, 1,2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, kevés só A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 kis csokor kapor.

 
 Sajtos-tejfölös lángos, ahogy ismerjük és szeretjük (kép: wikipedia)
 


A krumplit tisztítsuk meg és kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára és még azon melegen törjük át. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben a cukorral. Keverjük a liszthez a burgonyát és az élesztőt, és gyúrjuk, dagasszuk, amíg szép fényes nem lesz. Kevés liszttel megszórva, tetejét, langyos helyen kelesszük duplájára. Ha megkelt, egyszer gyúrjuk át, tegyük vékonyan olajozott felületere, csináljunk belőle gombóckákat, azokat nyújtogassuk, formázzuk kerekre, majd tegyük a forró olajba. Mindkét oldalát pirosra sütjük, papírtörlőre rakjuk, a tetejére mehet a juhtúró, és a kaporral ízesített tejföl.

Egy kicsit könnyebb a tésztája a kefires lángosnak, amelyhez kell ½ kg kenyérliszt, 200 g kefir, 100 ml tej, 30 g élesztő, 1 mk cukor, 1 db tojás, olaj a sütéshez. A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá egy csipet sóval elegyített liszthez, üssünk bele egy tojást, öntsük hozzá a kefirt. Dagasszuk jól össze a tésztát és kiolajozott tálban pihentessük a hűtőszekrényben egy órát. Sütés előtt tépjünk le belőle egy pici darabot, gyúrjuk labdává, lapogassuk. Forró olajba, mindkét oldalt pirosra sütjük, fokhagymás tejföllel megkenjük és megkínáljuk vele azt is, akit szeretnénk még aznap megcsókolni.

Jó étvágyat kíván a szerkesztő: Kovács M. Veronika

Reggeli gyors
2019. augusztus 28., szerda 6:30