„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: Orbán beszédében arra készített fel, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán elmarad

18/05/2022 19:59

| Szerző: Klubrádió

Lakner Zoltán politológus szerint Orbán Viktor hétfői beiktatási beszédében is megtörtént a felkészítés arra vonatkozóan, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán „a világ kaotikus helyzetére tekintettel”, elmarad, és a választóknak azt kell értékelniük, hogy a kormány valamifajta biztonságot tud nyújtani nekik. A miniszteri meghallgatásokon nem derült ki sok minden, legfeljebb az, hogy a kormány folyamatosan hátrál a pedagógusok béremelésének ügyében – tette hozzá.

2022. május 18. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (22.05.18.)
05:30
00:00

Szerdán tartották a miniszteri meghallgatásokat, az innovációs terület új felelőse például hosszú filozófiai eszmefuttatásokat épített fel az emberi jóságról, de gyakorlati programot a hírek szerint nem rakott össze.

Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője az Esti gyorsban közölte, a meghallgatások is azt tükrözik, hogy az egész kormányzati struktúra nincs köszönőviszonyban semmilyen szakpolitikai logikával, felosztással. Az várható volt, hogy a kormány megvédi az eddigi eredményeit és mindent nagyon jónak tart, ami az elmúlt 12 évben történt. De az igazi programokról – például Pintér Sándor oktatásügyi miniszteri debütálásáról – nem sok minden derült ki, patchwork-jellegű volt az egész. Az említett Csák Jánostól is csak izgalmas filozófiai fejtegetéseket lehetett hallani, nem tudjuk, mit terveznek például a kultúrpolitikában.

Műsorvezetőnk közbevetette Pintér Sándor reagálását a pedagógusbérekről: „nem ígérek semmit, és azt betartom”. A szakértő szerint a béremelés ügyében a kormány folyamatosan hátrál az év eleji álláspontjához képest, Kövér László nemrég minimális emelést helyezett kilátásba, Pintér már azt se ígérte meg. Nem egészen erről volt szó korábban, de tegye fel a kezét, aki ezen meglepődik.

Szerinte Orbán Viktor hétfői beiktatási beszédében is megtörtént valamiféle felkészítés arra vonatkozóan, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán „a világ kaotikus helyzetére tekintettel”, elmarad, és a választóknak azt kell értékelniük, hogy a kormány valamifajta biztonságot tud nyújtani nekik, de azt nem feltétlenül a jelentős előrelépést, amiről korábban szó volt.

Rogán Antal szerint, aki megkapta ezt a területet, a titkosszolgálatoknak fel kell lépniük a „háborús propaganda” ellen; a politológus erre elmondta: az ellenzéket vádolták azzal, hogy valamiféle háborús uszítást valósít meg. Azt nem tudni, milyen büntetés várna azokra, akik a kormányétól eltérő álláspontot fogalmaznak meg. Ezenkívül – tette hozzá – Horváth Józsefnek néhány hete jelent meg egy cikke a kormánylap Magyar Nemzetben, amelyben arra kérte az új parlamentet, hogy nyilvánítsa nemzetbiztonsági veszélynek azokat a civil szervezeteket, amelyek nemzetközi fórumokon hívják fel a figyelmet például a magyar jogállamiság helyzetére. Ebbe a hangvételbe illeszkedik a háborús uszítás kifejezéshez; most már talán jogi kategóriákat is gyártanak azokra, akik a kormány álláspontjával bármilyen módon szembehelyezkednek. Tehát talán a megbélyegzésen túl lehet lépni és a meghurcolást lehetővé tévő törvényeket alkotni, de ő is csak találgatni tud – mondta Lakner Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. május 18., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor