„Klubrádió
Esti gyors

Lakner: Borkai szexbotránya nem csak mellékszál volt, az előválasztásoknál a lebonyolítás a kérdés

11/08/2020 19:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Két témáról kérdeztük Lakner Zoltán politológust, az egyik Borkai Zsolt váratlan interjúja, a másik a Jobbik beszállása az előválasztásba. Azt mondta, Borkai szexbotránya nem csak mellékszál az ügy gazdasági vonalához képest, mert a kormánymédia is hasonló eseteket akart akkor bemutatni ellenzéki politikusokról. Az előválasztásoknál pedig úgy látja, azt kellene kitalálni, hogy azokat miként lehet megszervezni mind a 106 körzetben, ha erre feltétlenül szükség van.

2020. augusztus 11. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (20.08.11.)
05:06
00:00

Két témáról kérdeztük Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét. Az egyik, hogy előkerült Borkai Zsolt korábbi fideszes győri polgármester, aki Blikknek adott „emberközeli” interjút. Ebben a többi között arról beszélt, hogy őstermelő lett, állatokat etet, nem volt korrupt, nem drogozott, a botrányáért „súlyos árat fizetett”, és már annyira nem hiányzik neki a közélet. Bár sajnos a retinánkba égett a hajós jelenet, de azt akkor fontos volt hangsúlyozni, hogy ez egy súlyos gazdasági, korrupciógyanús ügy részlete – fogalmazott műsorvezetőnk.

Lakner Zoltán szerint nem lehet számszerűsíteni, hogy mennyit nyert a Borkai-ügy hatására az ellenzék, de ez a heteken keresztül húzódó botrány biztosan megdobta a részvételt és elszántabbá tette azokat, akik csak gondolkodtak azon, hogy az ellenzékre szavazzanak.

A szexbotrány szerinte annyiból nem volt mellékszála a feltételezhető gazdasági visszaéléseknek, hogy pont akkor jött, amikor a kormányoldal médiafelületei próbáltak ilyen magánéleti botrányokat kirobbantani ellenzéki politikusoknál, „csak azoknak nem mindig volt alapjuk”. Úgy vélte, a klasszikus bumeránghatás állt elő, amikor egy kormánypárti politikusról derült ki ilyen ügy. Szerinte a hatalom nem tesz le a hasonló esetek nyilvános megjelentetéséről ezután sem.

A beszélgetés másik témája az volt, hogy mivel már Jobbik is csatlakozott az előválasztáshoz, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere a kétharmadot se tartja elképzelhetetlennek a 2022-es választáson. Lakner Zoltán úgy fogalmazott, ha ő tehetne javaslatot, szerinte az lenne a legfontosabb, hogyan oldják meg a 106 előválasztást, mert ebben van egyetértés. A pártoknak komoly fejtörést okozhat, hogy 2018 óta nagyon megváltozott az erősorrend, és ez nem taktikai probléma, hanem a választók rendeződtek át mögöttük. Plusz vannak logisztikai problémák, nehezen kivitelezhető az, ami Budapesten működött, ha negyven faluból áll egy választókerület. Akár azon is el lehet gondolkodni, hogy érdemes-e Csornán, a Fidesz legerősebb választókerületében előválasztást tartani – tette hozzá a politológus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Esti gyors
2020. augusztus 11., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván